Κοτόπουλο στο φούρνο με κριθαράκι

Τα παιδιά προτιμούν το κοτόπουλο από οποιοδήποτε άλλο κρέας οπότε οι συνταγές μας προσπαθούμε πάντα να είναι διαφορετικές και να έχουμε ποικιλία γεύσεων για μην βαρεθούν ποτέ αυτό το πιάτο. Σήμερα το σερβίρουμε σε μια λεμονάτη εκδοχή του με κριθαράκι.

Υλικά:

1 κοτόπουλο τεμαχισμένο
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 λεμόνια κομμένα σε τέταρτα
1 κουταλάκι ρίγανη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κύβος ζωμού λαχανικών
1 ½ φλ. κριθαράκι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C και βάζετε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό στη φωτιά για να βράσει. Κοπανάτε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου για να σπάσουν, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Βάζετε σε ένα μεγάλο μεταλλικό (αντικολλητικό καλύτερα) ταψί (που να παίρνει το κοτόπουλο σε μια στρώση) το κοτόπουλο με τα σκόρδα, τη ρίγανη, τα λεμόνια και 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε όλα καλά και ύστερα, ξεχωρίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τοποθετείτε σε μια στρώση, με την πλευρά της πέτσας προς τα πάνω.

Ψήνετε το κοτόπουλο στο δυνατό φούρνο για 40 περίπου λεπτά ή όταν μπήξετε ένα σουβλάκι στο πιο παχύ κομμάτι τα υγρά που θα βγάλει να είναι διαυγή, όχι ροζ.Στο μεταξύ, διαλύετε το ζωμό των λαχανικών στο νερό που βράζει, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε, το επιστρέφετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τον άνηθο. Ελέγχετε το αλατοπίπερο. Σερβίρετε το κοτόπουλο πάνω από το κριθαράκι και το ραντίζετε με τα υγρά του ταψιού. Το συνοδεύετε με σαλάτα.