Κουσκούς με ρεβύθια, λαχανικά και κοτόπουλο

Ελάτε να φτιάξουμε ένα όμορφο και πολύ θρεπτικό φαγάκι με ένα ιδιαίτερο υλικό που αξίζει να το εντάξετε στο διατροφολόγιο της οικογένειάς σας. Το κουσκούς ήταν τελείως άγνωστο στην Ελλάδα, ως πρόσφατα. Αποτελεί τροφή των αφρικανών του Βορρά, Αλγερινών, Τυνήσιων και άλλων λαών της Νότιας Μεσογείου. Εκεί τρώνε απολαυστικά πιάτα με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο και τα συνοδεύουν με κουσκούς, όπως εμείς θα βάζαμε στα πιάτα μας ρύζι ή μακαρόνια.

Στην Κρήτη το συναντάμε και ως κουσκούσι. Το συναντάμε σε στρογγυλά μικρά μπαλάκια, τα οποία βρέχονται με κρύο νερό και κατόπιν βράζονται σε νερό, ζωμό ή στον ατμό, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο όγκο και να γίνουν αφράτα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά πιλάφια μαζί με θαλασσινά ή κρέας, σε σούπες, σε όσπρια και σε σαλάτες.

Το κους-κους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες συμβάλλει με τη σειρά του στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες.

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 1/2 κιλό κοτόπουλο, τεμαχισμένο
1 κονσέρβα τομάτες ολόκληρες
30 κλωναράκια μαϊντανό, δεμένα σπαγγάκι
30 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο, δεμένα με ένα σπαγγάκι
1 λίτρο νερό
1 κ.γ. κούρκουμα
2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
4 καρότα καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
1 φλιτζ. ρεβίθια, μουλιασμένα από βραδύς
4 κοτσάνια σέλερι, κομμένα σε κομμάτια των 6 εκ.
500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια των 5 εκ.
4 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα
Αλάτι
πιπέρι
2 φλιτζ. στιγμιαίο κουσκούς
4 κ.σ. σταφίδες, μουλιασμένες σε ζεστό νερό
1/2 κ.γ. κύμινο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας το από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα παντού. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, το τζίντζερ, τον κούρκουμα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σοτάρουμε για δύο λεπτά.

Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε, βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, το κόλιαντρο και το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό. Παράλληλα αφαιρούμε 2 φλιτζ. από το υγρό της κατσαρόλας και το βάζουμε σε μία άλλη μικρότερη, προσθέτουμε το κουσκούς και τις μισές σταφίδες, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να γίνει αφράτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. 15 λεπτά πριν μαγειρευτεί πλήρως προσθέτουμε την κολοκύθα και τα κολοκυθάκια.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφαιρούμε μαζί με τα λαχανικά από την κατσαρόλα χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε σκεπασμένα για μείνουν ζεστά.Μεταφέρουμε το κουσκούς στην πιατέλα του σερβιρίσματος και του δίνουμε σχήμα “βουνού”. Τοποθετούμε τα βρασμένα λαχανικά στις “πλαγιές” του κουσκούς, το κρέας γύρω-γύρω και προσθέτουμε τις υπόλοιπες σταφίδες, τις οποίες έχουμε στραγγίξει, από πάνω σαν γαρνιτούρα.