Κριθαρότο με παντζάρι

Τα παντζάρια είναι ένα από τα λαχανικά που τα παιδιά δεν τα έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση στο διατροφολόγιο τους. Και όμως αυτό το κατακόκκινο λαχανικό είναι τόσο θρεπτικό και πλούσιο σε γεύση που αξίζει να μάθετε στα παιδιά σας να το τρώνε. Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6. Επίσης, περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.  Τα κοκκινογούλια εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχουν και αρκετό µαγνήσιο, απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι υποστηρίζουν και τη σκελετική µας υγεία. Ο πιο κλασικός τρόπος  για να τα απολαύσει κανείς είναι βραστά µε λάδι, ξίδι και σκόρδο. Είναι το ίδιο νόστιµα όµως και σε άλλες εκτελέσεις, όπως σε σαλάτες µε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και µήλο, σε τσάτνεϊ, σε σαλάτα µε γιαούρτι ή µαγιονέζα αλλά και ψητά. Εμείς σας τα σερβίρουμε με κριθαράκι σαν να φτιάχνουμε ριζότο!.

Υλικά:

μισό κιλό παντζάρια βρασμένα
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
400 γρ. κριθαράκι
2 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,4 lit. ζωμό λαχανικών
1 – 2 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά.Ρίχνετε το κριθαράκι, τα παντζάρια και τον ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το ριζότο για 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με άνηθο.Σερβίρετε με θρυμματισμένη φέτα.