Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Λιπαρά: Γυρίστε τη ζυγαριά προς την πλευρά της υγείας

Λιπαρά: Γυρίστε τη ζυγαριά προς την πλευρά της υγείας

giati-sto-proino-ta-lipara-epiballontaiΣτο δυτικό μοντέλο διατροφής, τα λιπαρά υπάρχουν στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε και σε ορισμένες μάλιστα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει κατά πολύ τις απαιτούμενες ποσότητες, αναφέρει η Θάλεια Καρδάτου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc. Επειδή όμως είναι απαραίτητα για την υγεία μας και πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας, καλό είναι να δείχνουμε προσοχή στην ποσότητα και το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους στη διατροφή, με βάση τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Σχετικά με το είδος του λίπους, το μεγαλύτερο ποσοστό συστήνεται να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη (με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο). Τα πολυακόρεστα λιπαρά συστήνονται σε ακόμα μικρότερες ποσότητες, ενώ τα κορεσμένα καλό είναι να καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.

Υιοθετώντας στην καθημερινότητά σας ορισμένες από τα παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρετε να γείρετε τη ζυγαριά των λιπαρών προς την πλευρά της υγείας:

  • Αντικαταστήστε τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά προϊόντα, όπως το αγελαδινό βούτυρο, το λαρδί, το ξίγκι, την κρεμώδη καρύδα και το φοινικέλαιο με προϊόντα που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο ή αραχιδέλαιο, μαλακές και υγρές μαργαρίνες και (χαμηλή σε λιπαρά) μαγιονέζα.
  • Στο μαγείρεμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξευγενισμένα φυτικά έλαια σταθερής θερμότητας, όπως κραμβέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, μαλακές και υγρές μαργαρίνες και χρησιμοποιήστε σπρέι για να τα απλώσετε, παρά κατευθείαν από το μπουκάλι, ώστε να ελέγξετε την ποσότητα.
  • Χρησιμοποιήστε ελαφρύ γάλα καρύδας, αντί για πλήρες ή κρεμώδη καρύδα.
  • Χρησιμοποιήστε άπαχο κρέας, όπως ψητό βοδινό, χοιρινό φιλέτο, φιλέτο από μοσχαράκι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή στήθος γαλοπούλας.
  • Αφαιρέστε το εμφανές λίπος από το κρέας και την πέτσα από τα πουλερικά.
  • Χρησιμοποιήστε λιπαρά ψάρια που είναι πηγή καλών λιπαρών, όπως σολομός, σαρδέλα και σκουμπρί. Τα οστρακοειδή και τα λευκά ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, είναι καλές επιλογές άπαχων ψαριών. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε καρύδια, σπόρους και όσπρια ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών. Είναι πηγές καλών λιπαρών και μια εναλλακτική με χαμηλό κόστος.
  • Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή αποβουτυρωμένα υποκατάστατα, όπως αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή υποκατάστατα κρέμας με χαμηλά λιπαρά, τυρί cottage, ricotta, φέτα ή μοτσαρέλα.

Σε συνεργασία με το medΝutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.