Αρχική Νέα M. Τετάρτη ο Ιησούς στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού

M. Τετάρτη ο Ιησούς στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού

Είμαστε πλέον στο μέσο της Μ. Εβδομάδας. Δυο μέρες πριν ο Χριστός οδηγηθεί στο Σταυρό, θυμόμαστε τα εξής γεγονότα στην εκκλησία: (α) το γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης έρχεται στη μνήμη μας, (β) η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και (γ) τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.
Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, λέγοντας πως η γυναίκα αυτή με το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια.Την συγχώρεσε για την αμαρτία της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κυρηχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας αυτή τη αναφορά ένα μνημόσυνο για εκείνη.
Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης τελείται στις εκκλησίες το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Κατά τη διάρκειά του διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και Επτά Ευχές. Ευλογείται με αυτό τον τρόπο το λάδι με το οποίο ο ιερέας "σταυρώνει¨τους πιστούς στο μέτωπο, το πιγούνι, τα μάγουλα και τις παλάμες. Κατά τη διάρκεια του Ευχελαίου ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο παίρνοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.