Μέχρι πόσα γλυκά επιτρέπεται να φάει ένα παιδί τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το παιχνίδι, την χαρά, τη διασκέδαση και φυσικά τα γλυκά! Τα παιδιά μας περιμένουν πώς και πώς αυτές τις ημέρες για να ξεδώσουν, να χαλαρώσουν και να φάνε όσο περισσότερες λιχουδιές μπορούν!

Και για να είμαστε ειλικρινείς και εμείς αυτό περιμένουμε. Αλλά αν ακόμα και εμείς οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό για τα παιδιά μας.

Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε σε ένα φυσιολογικό όριο τα επίπεδα κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά; Τι είναι καλύτερο να προτιμήσουμε; Μελομακάρονα ή σοκολάτες; Και ποια είναι η καλύτερη ώρα για να δώσουμε στο παιδί μας ένα γλυκό;

Η κλινική διατροφολόγος κα. Δέσποινα Μαρσέλου απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την γλυκιά διατροφή των παιδιών στη διάρκεια των γιορτών.

Ποια  γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα γλυκά και προτιμάμε ό, τι είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά. Τα σπιτικά γλυκά θεωρούνται καλύτερα, επειδή περιέχουν λιγότερα υποκατάστατα. Τα μελομακάρονα που φτιάξατε εσείς, για παράδειγμα, είναι πολύ καλύτερα από του εμπορίου αφού περιέχουν αγνό μέλι και κανένα ενισχυτικό γεύσης ή συντηρητικό!

Υπάρχουν «καλά» και «κακά» γλυκά;

Όχι. Το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με το γλυκό όσο με την ποσότητα γλυκού που καταναλώνει ένα παιδί. Το κακό είναι ένα παιδί να φάει 3 μελομακάρονα αντί για ένα ή μια ολόκληρη σοκολάτα αντί για μια σειρά από την μπάρα. Φυσικά και αποφεύγουμε τα γλυκά που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και κρέμες. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε, μειώνουμε την ποσότητα κατανάλωσής τους στο μισό, ει δυνατόν και στο ελάχιστο! Μπορεί, για παράδειγμα, να φάει ένα μπισκότο σοκολάτας ή μισό φλιτζάνι παγωτό και όχι όλο το κουτάκι. Δεν αρνούμαστε στο παιδί μας κάτι, απλώς προσέχουμε την ποσότητα που του δίνουμε!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να δώσουμε στα παιδιά μας γλυκό;

Δεν υπάρχει σωστή ώρα για γλυκό. Τα παιδιά θέλουν γλυκό από την ώρα που ξυπνούν! Πρέπει να ακολουθούμε το πρόγραμμα του παιδιού, αλλά θέτοντας μια ρουτίνα. Για παράδειγμα, αν το παιδί ζητήσει γλυκό την ώρα που θα ξυπνήσει, μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι θα το φάει, αλλά όταν και εμείς πιούμε τον καφέ μας. Μπορεί να αντιδράσει και να το ζητήσει χιλιάδες φορές, αλλά πρέπει να επιμείνουμε. Ακούμε την ανάγκη του παιδιού, αλλά δεν την αφήνουμε να μας επιβληθεί!

Πρέπει, επίσης, να ξεχάσουμε, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γιορτές, ότι το γλυκό είναι επιβράβευση. Όχι το γλυκό δεν είναι «βραβείο». Όταν επιβάλλουμε στο παιδί μας να φάει το φαγητό του για να μπορέσει να καταναλώσει μετά μια σοκολάτα, τότε εκείνο πιέζεται να τελειώσει ό,τι υπάρχει στο πιάτο του και δεν αντιλαμβάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Δεν θα καταλαβαίνει πότε χόρτασε και, φυσικά, αν δεν το έχει κάνει δεν θα μας το πει, γιατί θα περιμένει τη σοκολάτα του!

Τι άλλο θα μπορούσε να φάει ένα παιδί για να κατανικήσει την ανάγκη του για γλυκό;

Ενώ συνίσταται η ολοκληρωτική αποφυγή των γλυκών, κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά τα Χριστούγεννα. Οπότε μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο. Ή τοστάκια με την αγαπημένη τους μαρμελάδα και τυρί κρέμα, τα οποία ικανοποιούν την ανάγκη τους για κάτι γλυκό. Το ποπ-κορν είναι, επίσης, μια καλή λύση, αφού τα παιδιά δεν θέλουν πάντα κάτι γλυκό, αλλά κάτι για να τσιμπολογήσουν.

Τελικά, πόση ζάχαρη επιτρέπεται να φάει ένα παιδί μέσα στην ημέρα;

Η σύσταση δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και, άρα είναι και η διατροφή του θα είναι διαφορετική. Ωστόσο, προτείνεται η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 5% ανά ημέρα από ένα παιδί. Αυτό σημαίνει, ότι σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ένα παιδί μπορεί να καταναλώσει 50 γρ. απλών ζακχάρων, όπως είναι η ζάχαρη ή η φρουκτόζη. Φυσικά, και στην παραπάνω ποσότητα δεν περιλαμβάνονται μόνο τα γλυκά, αλλά και όλες οι τροφές που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας τρώει για πρωινό παιδικά δημητριακά με γάλα τότε η προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης έχει φτάσει στα όρια ή και έχει ξεπεραστεί από νωρίς.

Όσον αφορά στις γιορτές ένα μελομακάρονο την ημέρα για τα παιδιά είναι αρκετό, καθώς εμπίπτει στη ποσόητα 40-60 γρ. γλυκού που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά ημερησίως.

Υπάρχει κάποιο  tip που θα βοηθήσει στο να φάνε τα παιδιά πιο υγιεινά μέσα στις γιορτές;

Ναι! Εκείνο που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεχνάμε είναι τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας. Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε αυτή τη δομή έτσι ώστε να αφήνουμε το παιδί να πεινά πραγματικά. Αν αυτή η ρουτίνα χαθεί, τότε θα αλλάξει και η όρεξη του παιδιού και αντί για φαγητό θα σας ζητά κάποιο σνακ! Αν για παράδειγμα, είστε έξω μια μέρα και γυρίσετε στο σπίτι στις 4:30 το μεσημέρι, το παιδί είναι πολύ πιθανό να μην θέλει φαγητό, αλλά σοκολάτα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να περάσετε χρόνο με το παιδί. Η επαφή με τα παιδιά μας επηρεάζει ακόμα και τη διατροφή τους. Μπορείτε το πρωί  των Χριστουγέννων, για παράδειγμα, να ξυπνήσετε και να φτιάξετε μαζί pancakes με την αγαπημένη του γέμιση. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπάτ και να κόψετε μπισκοτάκια σε σχήμα αστεριών. Βάλτε το παιδί στο παιχνίδι της χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας και των σνακ. Φτιάξτε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με μπρόκολο, καρότα και αρακά ή muffins με μήλο και καρότο και να συνδυάσετε το γλυκό με το αλμυρό! Το βασικό είναι να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας. Και επειδή στην καθημερινότητα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο εκμεταλλευτείτε τις διακοπές για να αναπληρώσετε τις χαμένες ώρες, ακόμα και στο φαγητό!