Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Μη Επεμβατικός Προγεννητικός έλεγχος το πρώτο τρίμηνο

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός έλεγχος το πρώτο τρίμηνο

Από τη Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγος, εξειδικευμένη στη γονιμότητα και τις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Αν είστε ήδη μαμά, γνωρίζετε ασφαλώς πόσο καθοριστικό είναι το πρώτο τρίμηνο για την ανάπτυξη του μωρού σας. Αν τώρα γίνεστε για πρώτη φορά μανούλα, ο μαιευτήρας και η μαία σας θα σας εξηγήσουν ότι είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, σχηματίζονται και αναπτύσσονται όλα τα ζωτικά όργανα του μωρού σας, τα οστά και τα άκρα. Στην πλήρη ανάπτυξή τους, φτάνουν προς το τέλος της εγκυμοσύνης αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε από νωρίς ότι το έμβρυο που κυοφορείτε αναπτύσσεται μέσα σας απόλυτα φυσιολογικά. Λόγω λοιπόν της κρισιμότητας του 1ου τριμήνου, γίνονται στη μητέρα απλές αιματολογικές εξετάσεις, οι δείκτες των οποίων μας αποκαλύπτουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της εγκύου αλλά και του μωρού της.
Πολύ σημαντικό, είναι να αποκλειστεί από την αρχή της κύησης οποιαδήποτε –έστω και μικρή– πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Για το λόγο αυτό, γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου με την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και βιοχημικών δεικτών, ώστε να λάβουμε αξιόπιστες απαντήσεις για συγγενείς ανωμαλίες αλλά και γενετικά καθορισμένα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Down.
Για το θέμα της ασφαλούς ανάπτυξης του εμβρύου, οι ειδικοί της GENOMA διενεργούν έρευνες και συγκεντρώνουν δεδομένα κυήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον πληρέστερο έλεγχο της κύησης, δημιούργησαν το προηγμένο γενετικό τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου Tranquility, που ανιχνεύει με ακρίβεια 99,9% το Σύνδρομο Down καθώς και άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Το Tranquility Test της GENOMA, πραγματοποιείται από τις 10 εβδομάδες κύησης, με μία απλή αιμοληψία από τη μητέρα και εξετάζει το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA, δηλαδή γενετικό υλικό του εμβρύου, στο αίμα της εγκύου. Πρόκειται για μη επεμβατικό τεστ που πραγματοποιείται με την προηγμένη γενετική τεχνολογία Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς NGS, και φέρει την πλέον σημαντική πιστοποίηση CE-IVD της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Tranquility, είναι ότι αποτελεί ένα πλήρες τεστ που ανηχνεύει τις τρισωμίες Τ21, Τ18, Τ13, όλες τις φυλετικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, πέντε μικροελλειπτικά σύνδρομα καθώς και το φύλο του παιδιού με υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία. Επίσης, είναι ο τρόπος που διενεργείται το τεστ και η διαδικασία της παρεχόμενης υπηρεσίας, που την κάνει ιδιαίτερα φιλική προς τη μέλλουσα μαμά.

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι όλη η διαδικασία είναι πολύ απλή και απόλυτα ασφαλής, αλλά πάντα σύμφωνα με τις πολύ αυστηρές Ελβετικές προδιαγραφές της Genoma. Κάθε κύηση είναι μοναδική για το λόγο αυτό και κάθε Κιτ Συλλογής Αίματος είναι μοναδικό και κωδικοποιημένο για αυτήν.
Η μέλλουσα μαμά έχει, εφόσον το επιθυμεί, τη δυνατότητα επικοινωνίας, όλο το 24ωρο με τους ειδικούς συνεργάτες της Genoma για να απαντήσουν σε κάθε απορία της, ενώ σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος υπάρχει συνεργασία με επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι, όλα τα προσωπικά δεδομένα του ζευγαριού και της κύησης κωδικοποιούνται και ανωνυμοποιούνται για μέγιστη ασφάλεια του βρέφους, γεγονός που κάνει το τεστ αυτό μοναδικό στην κατηγορία του.
Το τεστ Tranquility, λόγω της μεθόδου με την οποία πραγματοποιείται καθώς και της πιστοποίησης του, αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο τρόπο ανίχνευσης του συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα αρχικά στάδια κύησης και με τον τρόπο αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για μία επεμβατική διαδικασία, όπως η λήψη τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση, που ενέχουν ένα –έστω και μικρό- κίνδυνο αποβολής. Τις επεμβατικές αυτές εξετάσεις αυτές θα ορίσει ο γιατρός στην περίπτωση ενός θετικού αποτελέσματος του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου.
Η πρόληψη και η εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εγκυμοσύνης είναι προϋποθέσεις για τη σύγχρονη ιατρική. Πλέον, οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου, τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να εφαρμόσουν με απόλυτη ασφάλεια, ακολουθώντας πάντα τους βασικούς κανόνες βιοηθικής, αλλά και την ασφάλεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε ζεύγους ξεχωριστά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.