Αρχική Infokids Συνταγές Μωρ’ τι έχεις στο μυαλό σου, φάβα Σαντορίνης; Κι αν είναι ζαφοριαστή, ακόμη καλύτερα (λέμε εμείς)

Μωρ’ τι έχεις στο μυαλό σου, φάβα Σαντορίνης; Κι αν είναι ζαφοριαστή, ακόμη καλύτερα (λέμε εμείς)

φαβα

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «τι 30, τι 40, τι 50» αναρωτιέται αν η Ρίκα Διαλυνά έχει φάβα στο μυαλό της, υπονοώντας ότι "υπολειτουργεί".
Κατά την αρχαιότητα η φάβα αντιμετωπιζόταν υποτιμητικά, όμως φαίνεται ότι μιλάμε για ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό.

Ο Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος MSC Δημήτρης Μπερτζελέτος (http://www.bertzeletos.gr) μάς μιλά για τη φάβα και τα οφέλη της, τώρα που ο Ιούνιος είναι ο μήνας της.

Θρεπτικά οφέλη

Η φάβα αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων, μπορεί να αποτελέσει και κύριο πιάτο, καθώς στις περισσότερες συνταγές παρασκευής φάβας περιλαμβάνεται η προσθήκη ελαιολάδου.
Έτσι καθίσταται ένα γεύμα ισορροπημένο στα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που δίνουν θερμίδες (υδατάνθρακες– λίπη-πρωτεΐνες). Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στο μενού των χορτοφάγων ή της Νηστείας. Σε συνδυασμό με ρύζι ή/και ξηρούς καρπούς αυξάνεται η πληρότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, με αποτέ-λεσμα να μιλάμε πλέον για πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Λόγω της μαλακής της υφής πέπτεται σχετικά πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια. Γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να διατυπωθεί ότι αποτελεί το πρώτο όσπριο επιλογής στην ένταξη της εν λόγω κατηγορίας τροφίμων στο μενού ατόμων με γαστρεντερικά προβλήματα ή δυσκολίες.
Είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, όπως και καλίου, ενώ περιέχει και υψηλή δόση σιδήρου.
Η μαλακή υφή της φάβας (σαν πουρές) την καθιστά εύκολο συνοδευτικό σε σαλάτες, ορεκτικά, γεύματα που περιέχουν ψάρι ή κρέας. Αποτελεί πλέον τροφή-γκουρμέ με παρουσία στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου.
Η πασίγνωστη φάβα Σαντορίνης μαζεύεται κατά το μήνα Ιούνιο κυρίως και πωλείται το κιλό στα 9-12 ευρώ, μάλιστα στο ράφι μπορεί αυτή την τιμή να τη δούμε πιο υψηλή. Η υψηλή της τιμή δικαιολογείται από το γεγονός ότι απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία, σε δυσμενείς καιρικές και μορφολογικές συνθήκες.
Γεμάτος χρήμα, αλλά και κόπο λοιπόν ο... λάκκος της φάβας.
Η φάβα είναι πλέον διάσημη και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί, λόγω του χρώματός της, το «χρυσάφι των Κυκλάδων». Δένει εκπληκτικά με ελαιόλαδο, με ωμό ή καβουρδισμένο κρεμμύδι, με κάπαρη, αλλά και με ολίγη ρακή. Για τα παιδιά είναι υπέροχη, αν την αλείψετε πάνω σε ψωμάκι!!!

fava

Συνταγή: Φάβα ζαφοριαστή

Συστατικά

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού φάβα

1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο

αλάτι, πιπέρι

Για το στιφάδο

300 γρ. κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί ( κατά προτίμηση μαυροδάφνη)

1 μικρό ξύλο κανέλας

1 γαρίφαλο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι-πιπέρι

Για το λαδολέμονο

1/2 φλιτζ. τζαγιού ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από λεμόνι

4 στημόπνες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό

1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαιντανού

Εκτέλεση

Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι ολόκληρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό.

Στιφάδo: Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κοκκάρια, τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κόκκινο κρασί, γλυκό κρασί, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Φαγητό: Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.