Αρχική Infokids Συνταγές Μπατόν σαλέ: Το αλμυρό σνακ των παιδιών

Μπατόν σαλέ: Το αλμυρό σνακ των παιδιών

20120213Knead-the-book-italian-baker-grissiniΤα «αλμυρά μπαστουνάκια» είναι το ιδανικό σνακ για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Υλικά

Για ½ κιλό ζύμη
250 γρ. αλεύρι, κατά προτίμηση μαλακό
1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
125 γρ. φρέσκο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο + 1 ασπράδι επιπλέον
½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι. Χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τον κρόκο του αυγού και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο βούτυρο. Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξω ενιαίο μείγμα. Προσθέτω ½ φλιτζάνι από το τυρί και ανακατεύω με μια σπάτουλα για να απλωθεί ομοιόμορφα στο μείγμα. Η ζύμη που θα φτιάξω πρέπει να γίνει σχετικά σφικτή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα. Απλώνω το υπόλοιπο τυρί σε μια μεγάλη πιατέλα. Χτυπάω πολύ ελαφρά τα 2 ασπράδια και τα βάζω σε ένα βαθύ πιάτο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο λαμαρίνες φούρνου. Βγάζω από το ψυγείο το ζύμη και κόβω κομμάτια με μέγεθος καρυδιού. Πλάθω το καθένα με τις παλάμες μου σε μπαστουνάκια με μέγεθος και πάχος πόσο το μικρό δάχτυλο του χεριού. Βουτάω το μπαστουνάκι πρώτα στο αυγό και μετά το τυλίγω στο τυρί. Το βάζω στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνω τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά το πολύ, μέχρι που το τυρί της επικάλυψης μόλις που να ροδίσει –προσοχή! Όχι να σκουρύνει γιατί θα πικρίσει. Βγάζω τις λαμαρίνες από το φούρνο και αφήνω τα μπατόν σαλέ να κρυώσουν καλά. Μετά, προθερμαίνω το φούρνο ξανά αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία, στους 130 - 140°C. Ξαναβάζω τις λαμαρίνες στο φούρνο και ψήνω τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.