“Of Peoples and Places”. Έκθεση φωτογραφίας στο Athens Hilton

Καλλιτέχνες που ταξιδεύουν, διασχίζουν τα σύνορα, περιδιαβαίνουν τους πολιτισμούς, παρατηρούν τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ανακαλύπτουν τα ανώνυμα πρόσωπα στο πλήθος, αντιλαμβάνονται τη γρήγορη επέκταση των πόλεων, σχολιάζουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνική ζωή. Δώδεκα καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Of Peoples and Places” σε επιμέλεια της Els Hanappe και του Λάζαρου Σιάκου, που θα φιλοξενείται στο lobby και στο Aethrion Lounge του Hilton Αθηνών από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου 2011.

Η Alexandra Mir από την Πολωνία σχολιάζει την αποξένωση στις πόλεις με τη συμμετοχή των φίλων της ή και αγνώστων που απαθανατίζονται απέναντι στα κοινωνικά στερεότυπα με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Ο Martin Kersels από τις Η.Π.Α καταγράφει τον εαυτό του και τους φίλους του να πέφτουν, να στροβιλίζονται, να σκοντάφτουν και να κυλούν σ’ ένα ιλιγγιώδες “γύρω-γύρω-όλοι” που συνδυάζει αντικρουόμενα συναισθήματα χαράς και τρόμου.
Η Βραζιλιάνα Bia Gayotto εμπνέεται από το Λος Άντζελες, την πόλη που τη φιλοξενεί, και διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γεωγραφία, το τοπίο, την ατομικότητα και τον πολιτισμό.
O Olafur Eliasson από τη Δανία αποτυπώνει φυσικά τοπία αναζητώντας την αρμονία ανάμεσα στον αστικό χώρο στον οποίο ζει ο θεατής και στην αντίληψή του για τον φυσικό κόσμο.
Ο Πολωνός Josef Schulz από την άλλη, επιλέγει να σβήσει τις λεπτομέρειες που προσδιορίζουν έναν τόπο δίνοντας την αίσθηση μιας αρχιτεκτονικής σκιαγράφησης.
Οι εικόνες της Αμερικανίδας Lisa Ruyters βασίζονται σε φωτογραφίες από συνευρέσεις ανθρώπων (πάρτυ, διεθνή meeting κ.α) οι οποίες όταν αποτυπώνονται στον καμβά αποκτούν μια αφηρημένη διάσταση.
Οι στρογγυλές, θολές φωτογραφίες τοπίου της Αγγλίδας Josephine Pryde παραπέμπουν στην αισθητική του 19ου αιώνα και αποτελούν μια κριτική στη σύγχρονη φωτογραφία, που συχνά είναι ωμά ρεαλιστική προσπερνώντας το ρόλο της τέχνης.
Κλασσικά καλλιτεχνικά θέματα όπως τα τοπία, η νεκρή φύση, τα πορτραίτα και το γυμνό είναι τα κύρια θέματα του Γάλλου Eric Poitevin ιδωμένα όμως έξω από κάθε συναισθηματικό περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ανθρώπους, ζώα ή φυτά.
Στο έργο της Αμερικανίδας Lina Bertucci, οι άνθρωποι φωτογραφημένοι στη δική τους, ιδιωτική σφαίρα φαίνονται μόνοι και ευάλωτοι.
Από την άλλη, η Νορβηγίδα Vibeke Tandberg επικεντρώνεται στη δική της ψυχοκοινωνική σχέση με τον περιβάλλοντα κόσμο για να θίξει θέματα ταυτότητας και ομορφιάς.
Την ίδια στιγμή, τα πορτραίτα του Seydou Keita από το Μάλι, φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της πολιτισμικής ετερότητας.
Η έκθεση τελειώνει με το ειρωνικό σχόλιο της Γερμανίδας Olav Westphalen για την πάλη μεταξύ του άγριου και του πολιτισμένου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.