Οι 9 τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό μας από ιώσεις και φλεγμονές

Διανύωντας τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με τον υδράργυρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα,  το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους να αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση.

Για να αποφύγουμε μικροί και μεγάλοι τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.  Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.

H Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD μάς παρουσιάζει τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους διατροφής και τις τροφές που πρέπει να εντάξουμε στο διατροφόλογιο της οικογένειας για να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν είναι μια διατροφή με τη δημοφιλή έννοια – δεν προορίζεται, δηλαδή, ως πρόγραμμα απώλειας βάρους (αν και οι άνθρωποι μπορούν και χάνουν βάρος σε αυτό), ούτε η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι ένα σχέδιο διατροφής για να παραμείνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι μάλλον τρόπος επιλογής και παρασκευής αντιφλεγμονώδους τροφής, με βάση την επιστημονική γνώση για το πως μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία. Μαζί με την επίδραση στη φλεγμονή, αυτή η φυσική αντιφλεγμονώδης διατροφή θα παρέχει σταθερή ενέργεια και άφθονες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα διαιτητικές ίνες και προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά.

Αυτές είναι οι τροφές που μάς προστατεύουν από τις ιώσεις και τις φλεγμονές

Λαχανικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των φλεγμονωδών αποκρίσεων στο σώμα.

Ανανάς: Ο ανανάς περιέχει βρωμελαϊνη, το ένζυμο που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι πολλά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα δεν λειτουργούν απαραίτητα με τη μείωση της φλεγμονής άμεσα, αλλά με την ελάφρυνση των συμπτωμάτων που μπορεί τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή. Η βρωμελαϊνη έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετική στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος μέσω της μείωσης της εξάπλωσης των προφλεγμονωδών μεταβολιτών και της ανακούφισης της φλεγμονής μετά την άσκηση, βοηθώντας στην αποκατάσταση και επίλυση της μυϊκής πληγής μέσω των σημαντικών επιπέδων του καλίου.

Ολόκληροι κόκκοι: Πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και άλλοι ακατέργαστοι κόκκοι, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη φλεγμονή.

Σπανάκι: Το σπανάκι φαίνεται να επιτίθεται ενάντια στη φλεγμονή από όλες τις πλευρές. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, βιταμίνες C, E και K, οι οποίες έχουν βρεθεί ότι προστατεύουν το σώμα από τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Μια μορφή βιταμίνης Ε που ονομάζεται άλφα-τοκοφερόλη, βρέθηκε να μειώνει τη φλεγμονή σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Ξηροί καρποί: Έχουν ένα υγιές είδος λίπους που βοηθά στη διακοπή της φλεγμονής. Καταναλώστε μόνο μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα. Διαφορετικά, το λίπος και οι θερμίδες θα αυξηθούν.

Ψάρια: Βάλτε το στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες έχουν όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Βότανα και μπαχαρικά: Προσθέτουν αντιοξειδωτικά (μαζί με γεύση) στο φαγητό σας. Το κουρκούμη, που βρίσκεται σε σκόνη curry, έχει μια ισχυρή ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Και το σκόρδο εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να κάνει πράγματα που ενισχύουν τη φλεγμονή.

Ελαιόλαδο: Το σώμα απαιτεί λίπος, αλλά επιλέγει τα λίπη που σας προσφέρουν οφέλη. Το παρθένο ελαιόλαδο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είναι τα καλύτερα στοιχήματα για αντιφλεγμονώδη οφέλη. Άλλες επιλογές είναι, οι εκχυλισμένες εκδορές ηλιέλαιου και το έλαιο κνήκου.

Πράσινο τσάι: Επιστημονικές μελέτες, υποδηλώνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα EGCG και πολυφαινόλης στο πράσινο τσάι το καθιστά το ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες ελιξίριο από άλλα τσάγια, όπως είναι το μαύρο.