Οι κίνδυνοι του wi-fi για την υγεία των παιδιών μας

Στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό τα τελευταία χρόνια υπάρχει σίγουρα ένα wi-fi router, ένας φούρνος μικροκυμάτων και τουλάχιστον δύο κινητά τηλέφωνα. Η ασύρματη τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, σε κάθε γωνιά του σπιτιού, και δεν είναι παράλογο να αναρωτιέται κανείς αν όλη αυτή η ακτινοβολία που δεχόμαστε μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας –και δη για αυτή των παιδιών μας που την εισπράττουν από την πρώτη κιόλας στιγμή που έρχονται στον κόσμο.

Τι πραγματικά ισχύει, όμως; Έχουν βάση οι ανησυχίες μας; Υπάρχει κάποιο προληπτικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε ή ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, συγκριτικά με το πόσο διευκολύνουν τη ζωή μας οι ασύρματες συσκευές; Ψάξαμε τις έρευνες και αναζητήσαμε απαντήσεις:

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ, το οποίο βασίζεται σε επίσημα στοιχεία που φέρνει στο φως ο John Moulder, επίτιμος καθηγητής ογκολογίας και ακτινοβολίας στο Medical College του Wisconsin, στις υψηλές συχνότητες, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων και καρκίνου. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που προκαλούν καρκίνο του δέρματος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ακόμη και σε χαμηλότερες συχνότητες, όμως, τα πολύ υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να μας βλάψουν. «Αλλά μιλάμε για εγκαύματα στο δέρμα, όχι για καρκίνο ή όγκους», λέει ο Kenneth Foster, καθηγητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και συνεργάτης του Moulder.

Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι με βάση την τρέχουσα κατανόηση των δυνατοτήτων και των κινδύνων των ραδιοκυμάτων, οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές έχουν ορίσει πρότυπα ασφαλείας για όλες τις συσκευές και τις συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: από τα κινητά τηλέφωνα και τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το ασύρματο κλειδί του αυτοκινήτου μας. «Η ακτινοβολία που δέχεστε από το Wi-Fi router σας, είναι πολύ-πολύ μικρότερου μεγέθους ακόμα και από αυτά τα όρια ασφαλείας», εξηγεί και συμπληρώνει, ότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, οι περισσότερες συσκευές wi-fi είναι κατά κανόνα σχεδόν ανενεργές –εκτός π.χ. αν «κατεβάζουμε» κάτι, αλά και πάλι η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι ελάχιστη.

Η ακτινοβολία που το σώμα μας δέχεται μειώνεται ακόμα περισσότερο, όσο απομακρυνόμαστε από το router του wi-fi. «Για να το πω σχηματικά, όταν μιλά κανείς στο κινητό, η ακτινοβολία είναι 100 φορές πιο έντονη από αυτή που δέχεται από το router –και μάλιστα εισέρχεται απευθείας στο κεφάλι του. Και πάλι, όμως, δεν έχουν ακόμα διαπιστωθεί συγκεκριμένοι κίνδυνοι στην υγεία από αυτή την έκθεση.»

Από την άλλη, βέβαια, άλλοι ερευνητές δηλώνουν πολύ πιο σκεπτικιστές. Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το Διεθνές Πρακτορείο Μελέτης κατά του Καρκίνου, έχουν καταχωρήσει τα κινητά τηλέφωνα ως «δυνητικά καρκινογόνα» που στην πραγματικότητα σημαίνει, ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές έρευνες σε ανθρώπους για να επαληθεύσουν αν τελικά προκαλούν ή όχι καρκίνο –μελέτες που έχουν γίνει σε τρωκτικά πάντως, έχουν δείξει, ότι η έντονη έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά και για ορμονικές αλλαγές και οξειδωτικό στρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες λίγο έως πολύ συμφωνούν μεταξύ τους, ότι η ποσότητα ακτινοβολίας από ραδιοκύματα που δέχονται σήμερα οι άνθρωποι -και κυρίως τα παιδιά- διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό αναπόφευκτα εγείρει νέες ανησυχίες. Έτσι, αναφορικά με τη μακροχρόνια έκθεσή μας στην ακτινοβολία «κινούμαστε στα τυφλά», όπως οι ειδικοί λένε.

Τι θα μπορούσαμε, ωστόσο, να κάνουμε προληπτικά; Να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση σε ραδιοκύματα είναι σχεδόν αδύνατο, εφόσον ζούμε στη σύγχρονη κοινωνία. Δεδομένου, όμως, ότι έστω θεωρητικά μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία μας, μπορούμε να κρατάμε τις ασύρματες συσκευές όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα μας  -και δη των παιδιών- και να τις απενεργοποιούμε όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Έτσι:

-αποφύγετε να έχετε το wi-fi router στο παιδικό δωμάτιο –κι αν το έχετε φροντίστε να το κλείνετε κάθε βράδυ που τα παιδιά κοιμούνται.

-όταν ο φούρνος  μικροκυμάτων βρίσκεται σε λειτουργία, ζητήστε από τα παιδιά να απομακρύνονται από κοντά του.

-παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα πρέπει να έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο και αν έχουν, η χρήση του θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

-για τις εγκύους απαιτείται η ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, προσοχή, όπως για τα παιδιά, με την έννοια ότι η έντονη ασύρματη τεχνολογία μπορεί  να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου, προκαλώντας αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ειδικοί καταλήγουν, ότι κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε, το καλύτερο που έχουμε προς το παρόν να κάνουμε, είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν την έκθεσή μας -και κυρίως των παιδιών- στις ασύρματες συσκευές.