Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Οι λιλιπούτειοι σεφ τρώνε περισσότερα λαχανικά!

Οι λιλιπούτειοι σεφ τρώνε περισσότερα λαχανικά!

iStock_000018299990LargeTα λαχανικά είναι ένα από τα "δύσκολα" πιάτα που οι μαμάδες καλούνται να σερβίρουν στα παιδιά καθώς οι διαφωνίες και η πεισματική άρνηση να τα γευτούν αποτελεί ρουτίνα για πολλές οικογένειες.

Κι όμως δεν χρειάζεται να κυνηγάτε τα παιδιά για να φάνε το μπρόκολο ή τα φασολάκια παρά μόνο να τα αφήσετε να μπουν στην κουζίνα μαζί σας και όλα τα άλλα θα βρουν το δρόμο τους. Αυτό προκύπτει κατόπιν σχετικής έρευνας  της Nestlé, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.

Ειδικότερα, όπως αποδείχθηκε και εμπράκτως τα παιδιά που βοηθούν στη προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στη Λωζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών που συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους με αυτά που επιλέγουν όταν δεν έχουν κάποια συμμετοχή.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών», αναφέρει ο διατροφολόγος Dr. Klazine van der Horst, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά», πρόσθεσε.

Ετοιμάζοντας το γεύμα

Σαράντα επτά γονείς μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα χρόνων, ανέλαβαν να ετοιμάσουν ένα γεύμα με ποικιλία υλικών, όπως στήθος κοτόπουλο, σαλάτα, κουνουπίδι και ζυμαρικά. Τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα βοήθησαν στη προετοιμασία του φαγητού, ετοιμάζοντας τη σαλάτα και βοηθώντας τους γονείς τους να πανάρουν το κοτόπουλο. Τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν, όσο οι γονείς τους ετοίμαζαν το γεύμα μόνοι τους. Τα παιδιά που μαγείρευαν μαζί με τους γονείς τους έφαγαν σχεδόν 76% περισσότερη σαλάτα και 27% περισσότερο κοτόπουλο, καταναλώνοντας συνολικά 25% περισσότερες θερμίδες.

kids-enjoy-cooking-introΗ αυτοπεποίθηση περνάει από το μαγείρεμα

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η συμμετοχή στη προετοιμασία του γεύματος βελτιώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς τα παιδιά που μαγείρεψαν αισθάνθηκαν περισσότερα θετικά συναισθήματα και υπερηφάνεια για τον εαυτό τους.

Οι διατροφολόγοι που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να μαγειρεύουν μαζί, όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων στο διατροφικό κομμάτι, αλλά και επειδή και οι γονείς και τα παιδιά εκτιμούν το χρόνο που περνούν μαζί. Το να μαγειρεύεις για την οικογένεια κάνει τα παιδιά πιο ανεξάρτητα και περήφανα για τον εαυτό τους, έδειξε η μελέτη.

Υπήρξε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του συνολικού χρόνου που δαπανήθηκε για την προετοιμασία του γεύματος και του χρόνου που δαπανήθηκε για τη κατανάλωσή του, καθώς και το επίπεδο απόλαυσης που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά που περνούν χρόνο στην κουζίνα, θα περάσουν περισσότερο χρόνο και στο τραπέζι και το απολαμβάνουν μάλιστα και περισσότερο.

Η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε αισθητά η ποσότητα σαλάτας που καταναλώθηκε, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν πιθανώς στην ευκολία που είχαν τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο μέλλον οι διατροφολόγοι σκοπεύουν να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμμετοχής των παιδιών στο μαγείρεμα μαζί με τους γονείς τους, ώστε να εξετάσουν τον τρόπο που κάτι τέτοιο διαμορφώνει τις καταναλωτικές τους συνήθειες αλλά και τις διατροφικές τους επιλογές.

Πιο υγιεινές επιλογές

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και τη Nestlé και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, καταναλώνουν και μεγαλύτερη ποσότητα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη διεξήχθη στο Nestlé Research Center (NRC), ένα από τα 34 Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Προϊόντων της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Οι 250 επιστήμονες του NRC δημοσιεύουν περί τα 200 επιστημονικά άρθρα κάθε χρόνο, που σχετίζονται με διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της υγείας, της δημόσιας διατροφής και την αλληλεπίδραση των καταναλωτών με τα τρόφιμα.

Στόχος της Nestlé είναι να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, διοργανώνοντας σχολές μαγειρικής και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.