Όταν ο μπαμπάς δουλεύει πολύ…

Μια πιστή αναγνώστρια του Infokids.gr, εργαζόμενη και μαμά διδύμων 2 ετών, έγραψε το παρακάτω, προκειμένου να θίξει ένα ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες νέες οικογένειες: τις ατελείωτες ώρες που περνά ο μπαμπάς μακριά από την οικογένεια, εξαιτίας της εργασίας του. Πιστεύουμε, ότι πολλές από εσάς θα ταυτιστείτε μαζί της:

«Το να έχεις δουλειά ήταν πάντα σημαντικό. Στις μέρες μας, ωστόσο, το να την κρατήσεις είναι πολύ σημαντικότερο από παλιά, μιας και η αγορά εργασίας στη χώρα μας περνάει κρίση. Στα ελληνικά δεδομένα, το πιο συχνό φαινόμενο είναι και οι δυο γονείς να δουλεύουν και το αμέσως πιο συχνό να δουλεύει ο πατέρας και η μητέρα να αναλαμβάνει τον άλλο δύσκολο ρόλο: της μητέρας, της νοικοκυράς και της διαχειρίστριας όλων των υποθέσεων όλων των μελών της οικογένειας!

Ο μπαμπάς, λοιπόν, καλείται να δουλέψει σκληρά για να καλύψει τις οικογενειακές ανάγκες και γι’αυτό πολλές φορές χρειάζεται να γυρίσει αργά στο σπίτι. Ίσως τόσο αργά που να μην προλάβει καν να βρει τα παιδιά του ξύπνια. Η μαμά, όμως, που δουλεύει λιγότερο ή καθόλου, πρέπει εκτός από τις δουλειές του σπιτιού να καλύψει και το κομμάτι διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας των παιδιών της όλη την ημέρα, ειδικά πριν αυτά πάνε στον παιδικό σταθμό.

Στην περίπτωση δε που η μαμά έχει δίδυμα –αν είστε μια τέτοια μαμά, το ξέρετε καλά- είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται και δεύτερο άτομο για να κάνει αυτό που μια μαμά με ένα παιδί ή με παιδάκια σε διαφορετικές ηλικίες μπορεί να κάνει μόνη!

Όταν ο μπαμπάς αργεί να γυρίσει από τη δουλειά, το μερίδιο ενασχόλησής του με τα παιδιά το αναλαμβάνει συνήθως μια γιαγιά, ένας παππούς ή ένας θείος, μια θεία, κάποιος άλλος εκτός από τον μπαμπά που αδυνατεί να είναι εκεί. Αυτό αν η οικογένεια είναι τυχερή και έχει βοήθεια, διαφορετικά πρέπει να ανταποκριθεί η μαμά στις ανάγκες και των δύο παιδιών.

Στο μυαλό των περισσότερων μαμάδων υπάρχει το πρότυπο της οικογένειας που αποτελείται από τα παιδιά τον μπαμπά και την ίδια! Καλή και χρήσιμη η βοήθεια γιαγιάδων και παππούδων που, όταν έχεις δίδυμα, σε συνοδεύουν στην παιδική χαρά και το σούπερ μάρκετ. Τόσο εσύ, όμως, όσο και τα παιδιά σου, χρειάζεστε και προτιμάτε τον μπαμπά σας!

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η σχέση που θα χτίσουν οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους είναι δικό τους θέμα. Όμως, η μαμά βλέποντας ή μάλλον μη βλέποντας τον μπαμπά παρών σε διάφορες δραστηριότητες των παιδιών μέσα στην εβδομάδα φοβάται, ότι το άλλο άτομο (η γιαγιά ή η θεία) τον αντικαθιστά απόλυτα στον ρόλο που θα έπρεπε να έχει ο ίδιος.

Αυτό πολλές φορές κάνει τις μαμάδες δίδυμων να κλείνονται στο σπίτι και να μην αποδέχονται προσκλήσεις φίλων ή να αναβάλουν δουλειές, όπως ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στριμώχνοντάς τις στριμώχνουν όλες το σαββατοκύριακο, όταν επιτέλους ο μπαμπάς είναι σπίτι.

Οι μαμάδες δίδυμων με μικρά παιδιά για να βγουν έξω από το σπίτι με τα παιδάκια τους χρειάζονται άλλο ένα ζευγάρι χέρια. Αν τα βρείτε σε κάποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας ή σε κάποιο φίλο, να είστε ευγνώμονες και να μη διστάζετε να τα “εκμεταλλευτείτε”. Ο μπαμπάς πρέπει να δουλεύει. Κάποιος πρέπει να φροντίζει να μη λείψει τίποτα στην οικογένεια. Θα προτιμούσαμε να μην είναι έτσι τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν θα προτιμούσαμε να είμαστε εμείς αυτές που δεν θα βλέπουν τα παιδιά…»