Πανελλήνιες 2017: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων – Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία - Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες!

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου ή την Τρίτη 4 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων που μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.

Η αργοπορημένη ανακοίνωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (πέρυσι έγινε στις 17 Ιουνίου) οφείλεται στην αλλαγή των ημερομηνιών των Πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος άρχισαν στις 6 Ιουνίου, ενώ πέρυσι άρχισαν στις 16 Μαίου.

Οι υποψήφιοι θα έχουν έτσι περιθώριο ως τις 14 Ιουλίου και αφού μάθουν για τους βαθμούς τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (πέρυσι στις 24 Αυγούστου) , χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να περάσουν στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την βαθμολογία

Το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι αυτό στο οποίο εκτιμάται απο τους ειδικούς ότι θα πέσουν φέτος κορμιά για μια θέση στις Πανελλήνιες. Από τους 85.908 υποψηφίους πάνω από 30.000 επέλεξαν για φέτος το 1ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή τις ανθρωπιστικές σπουδές. Πέρυσι, είχαν μείνει εκτός περίπου 13.000 υποψήφιοι λόγω έλλειψης θέσεων. Για φέτος προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς ο αριθμός υποψηφίων αναμένεται αυξημένος κατά 3.474.

Αυτοί που εκτιμάται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες φέτος θα είναι οι υποψήφιοι των θετικών και οικονομικών.

Σύμφωνα με τονς Ελεύθερο Τύπο, οι βάσεις και στις θετικές σπουδές δείχνουν τάσεις ανόδου. Πολυτεχνικές και Ιατρικές σχολές θα είναι εκείνες που θα δουν άνοδο ενώ στάσιμες αναμένεται να μείνουν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής τις οποίες επέλεξαν 21.793 υποψήφιοι.

Τα δύσκολα και πολλά θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά θα καθορίσουν πολλά για τις επιδόσεις των υποψηφίων . Σε εξεταστικά κέντρα που βαθμολογήθηκαν Μαθηματικά σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.

Σε άλλο βαθμολογικό κέντρο, σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Και σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, αναμένεται πτώση των μορίων στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων, αλλά και στα Οικονομικά Τμήματα, σε κάποια από τα οποία η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 1.000-1.500 μόρια, ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις σχολές όπου σημειώνονται υψηλές βαθμολογίες και θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις αποκαλούμενες μεσαίες.

Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές και γενικότερα τις σχολές Υγείας, τα θέματα της Βιολογίας στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή κρίθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά, οπότε θα σημειωθεί πτώση σαφώς μικρότερη από αυτήν στα Πολυτεχνεία. Επίσης η Χημεία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.

Στις Νομικές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με μικρές αυξομοιώσεις.