Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Όταν δεν έχουμε πολλή όρεξη ή χρονο για να μαγειρέψουμε οι σαλάτες είναι μια καλή λύση για το φαγητό της οικογένειας. Όταν λέμε σαλάτες δεν εννοούμε την απλή τους εκδοχή αλλά ενισχυμένες με πολλά λαχανικά και κρέας που μπορούν κάλλιστα να σταθούν και ως κυρίως πιάτο. Μάλιστα, το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα, το να μπεις στη κουζίνα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί. Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μια light και θρεπτική πατατοσαλάτα που την συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι

Το γιαούρτι δροσίζει και ελαφραίνει φαγητά με πλούσιες σάλτσες, έχει εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα σε μαρινάδες κρεατικών και κοτόπουλου, γίνεται σάλτσα, σαλάτα-αλοιφή με πολλούς συνδυασμούς, και, βέβαια, μπαίνει σε γλυκά δίνοντας ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλήρες λιπαρών γιαούρτι, καθώς έχει πυκνότερη υφή και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Υλικά:

6 μεγάλες πατάτες
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
λίγο μαϊντανό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό και ξύσμα από 1,5 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγη γλυκιά πάπρικα
½ σ.κ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο βρασμένο, ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, ίσα που να σκεπάζει τις πατάτες και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι.Όσο βράζουν οι πατάτες, κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεσαίο καρέ.

Εν συνεχεία φτιάχνουμε τη σος γιαουρτιού. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, αρκετό πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.Όταν οι πατάτες έχουν βράσει τις σουρώνουμε, κρατώντας λίγο απ’ το νερό.

Ρίχνουμε στις πατάτες τα υπόλοιπα λαχανικά και το μείγμα γιαουρτιού.Ανακατεύουμε καλά πιέζοντας ταυτόχρονα τις πατάτες. Συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο ή χυμό λάιμ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.