- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Περισσότεροι έφηβοι από ποτέ υποφέρουν από κατάθλιψη και πιθανότερος ένοχος είναι η τεχνολογία!

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει άρδην στη ζωή των εφήβων. Σύμφωνα με έρευνες μέσα σε μια πενταετία (2010-2015) ο αριθμός των εφήβων που παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και τάσεις αυτοκτονίας αυξήθηκε κατά πολύ.

Δυστυχώς, αυξήθηκε και το ποσοστό των εφήβων που προέβησαν με επιτυχία στο απονεοημένο διάβημα. Τελευταίο παράδειγμα η δυσάρεστη είδηση του χαμού ενός 16χρονου νεαρού ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από μια γέφυρα της Αττικής Οδού στην περιοχή του Γέρακα την περασμένη Κυριακή.

Τι συνέβη, όμως, και όλο και περισσότεροι έφηβοι και έφηβες νιώθουν κατάθλιψη, προσπαθούν να αυτοκτονήσουν ή και τα καταφέρνουν;

Οι δημοσιογράφοι του Fatherly.com [2] μελέτησαν συμπεράσματα πανεπιστημιακών μελετών και συγκέντρωσαν στοιχεία από δικές τους έρευνες προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα το τι γίνεται στη ζωή των εφήβων και γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι νέοι σήμερα προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Όλα τα στοιχεία τους τους οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι ο κυριότερος ένοχος είναι ίσως η τεχνολογία!

Όπως αναφέρουν, αποδείχθηκε ότι στα τέλη του 2012 τα ποσοστά κατοχής smartphones εκτοξεύθηκαν πάνω από το 50% τη στιγμή που και τα ποσοστά κατάθλιψης των νέων παρουσίασαν ραγδαία αύξηση. Μέχρι το 2015, μάλιστα, πάνω από το 70% των εφήβων είχε πρόσβαση σε ένα “έξυπνο” τηλέφωνο. Επιπλέον, τονίζουν ότι όχι μόνο η κατοχή smartphone και η κατάθλιψη αυξήθηκαν αναλόγως, αλλά και η ώρα που ξόδευε ένας έφηβος στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα social media συνδέθηκε με θέματα ψυχικής υγείας.

Αν και δεν κάνουν ξεκάθαρο το πώς η online ώρα που σπαταλούσε ένας έφηβος καθημερινά μπορεί να έβλαπτε την ψυχική του υγεία, σημειώνουν ότι θα μπορούσε σίγουρα να την επηρεάσει με απροσδιόριστους τρόπους, ειδικά αν αυτή η ώρα “κάλυπτε” το πρόγραμμα άλλων δραστηριοτήτων.

Για να γίνουν πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν το παράδειγμα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Οι έφηβοι τα τελευταία χρόνια περνούν πολύ λιγότερο χρόνο συνομιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με συνομιλήκους τους. Οι διαπροσωπικές σχέσεις όμως και η συμμετοχή στα κοινά ή σε ένα σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανθρώπινη ευτυχία. Ενώ και το να νιώθει κάποιος κοινωνικά αποκλεισμένος θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Συμπληρώνουν δε τα επιχειρημάτά τους λέγοντας ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν έλλειψη καλού ύπνου, πράγμα που συνδέεται άρρηκτα με την καλή ψυχική και νοητική υγεία. Ο κακός ύπνος, πόσο μάλλον η πιθανή ολοκληρωτική έλλειψή του, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κατάθλιψης. Η συνεχής επαφή και ενασχόληση με οθόνες οδηγεί στην απώλεια ύπνου, πράγμα που από μόνο του θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει πάρα πολλές αιτίες. Γενετική προδιάθεση, προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον, ψυχικά τραύματα, bullying είναι μόνο μερικές. Το βιωτικό επίπεδο, η εθνικότητα, η θρησκεία ή οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, φαίνεται να μην παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση αυτή. Μερικοί έφηβοι, λοιπόν, υπάρχει πιθανότητα να βιώσουν την κατάθλιψη δίχως να έχουν συνεχή επαφή με τις οθόνες και την τεχνολογία.

Μερικοί πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι έφηβοι, όμως, οι οποίοι διαφορετικά μπορεί να μην εμφάνιζαν κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της πολύωρης έκθεσής τους στις οθόνες και τα social media, την έλλειψη ύπνου και διαπροσωπικής επαφής ή εξαιτίας του συνδυασμού και των τριών,συμπληρώνουν οι αρθρογράφοι στο κείμενό τους.

Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν, καταλήγουν οι δημοσιογράφοι, ότι τα συμπεράσματα για την επιρροή που έχει η τεχνολογία στην ψυχολογία των εφήβων είναι λιγάκι βιαστικά μιας και οι έρευνες που γίνονται βρίσκονται σε αρχικά στάδια, αλλά η μείωση της επαφής των εφήβων με τις οθόνες και η αύξηση των εξωτερικών δραστηριοτήτων και των διαπροσωπικών επαφών μπορεί να συμβάλλει θετικά στην μείωση των ποσοστών κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας.