Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να τρυπήσει ένα παιδί τα αυτιά του

Οι επίσημοι τρέχοντες κανόνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ενθαρρύνουν τους γονείς να μην τρυπούν τα αυτιά των παιδιών τους, μέχρι αυτά να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να πάρουν την απόφαση αυτή από μόνα τους –το πιθανότερο είναι, ότι και ο παιδίατρός σας το ίδιο θα σας πει αν ρωτήσετε. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ασφάλεια, όσο με το αίσθημα αυτο-κυριαρχίας στο σώμα του που νιώθει το παιδί. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να τρυπήσουν τα αυτιά του παιδιού όσο είναι ακόμα μικρό, πρακτική που μπορεί να είναι ασφαλής, αρκεί να ακολουθούνται ορισμένοι απλοί κανόνες υγιεινής.

Όταν οι μαμάδες μας ήταν παιδιά, τρυπούσαν τα αυτιά τους με μία βελόνα, που την έκαιγαν για αποστείρωση, και πάγο για να ανακουφίσει τον πόνο –λίγες μαμάδες έπαθαν κάποια σοβαρή μόλυνση από τη μέθοδο αυτή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ένα μωρό που του τρυπούν τα αυτιά ακόμα και στους 2 μήνες μετά τη γέννηση δεν χρειάζεται προσοχή.

Ορισμένοι παιδίατροι πάντως λένε, ότι οι 2 μήνες ίσως να είναι προτιμότεροι από τους 12, γιατί το μωρό τότε ξεκινά να κάνει εμβόλια (π.χ. αντιτετανικό) και γιατί, επειδή δεν μπορεί ακόμα να εντοπίσει τον πόνο στο σώμα του, έχει μικρές πιθανότητες να τραβήξει το σκουλαρίκι από το αυτί του –σε αντίθεση με ένα μεγαλύτερο μωρό, π.χ. 6 μηνών, που και τον πόνο να εντοπίσει μπορεί και πιάνει τα πάντα. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο αν τα χεράκια του παιδιού είναι βρώμικα. Όσο για τα μεγαλύτερα μωρά, είναι πολύ πιθανό αν αγχωθούν ή να τρομάξουν την ώρα του τρυπήματος και ακόμα και να μείνουν με ένα μόνο αυτί τρυπημένο.

Ακόμα κι αν το παιδί έχει ζητήσει το ίδιο να τρυπήσει τα αυτιά του σε ηλικία 4-5 ετών, στην πορεία μπορεί να το μετανιώσει και να αρχίσει να κλαίει επειδή φοβάται τον πόνο. Έτσι, όπως λένε και οι παιδίατροι, αν θέλετε οπωσδήποτε να τρυπήσετε τα αυτιά του παιδιού, αντί για την ηλικία των 5, καλύτερα να προτιμήσετε την βρεφική.

Ο παιδίατρος Άρης Γκίνης, ενδεικτικά, συμβουλεύει «Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για το τρύπημα των αυτιών, ωστόσο ίσως έχει νόημα να σκεφτεί κανείς να το κάνει σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για λόγους υγιεινής. Πρέπει να σκεφτεί ο γονιός, ότι όταν τρυπάμε τα αυτιά χρειάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, 3-4 μήνες, να γυρνάμε καθημερινά τα σκουλαρίκια και να βάζουμε στους λοβούς οινόπνευμα. Αν είστε σίγουροι ότι και το παιδί και εσείς θα μπορείτε να το φροντίζετε στην παρούσα φάση, καλώς. Αλλιώς αφήστε το για αργότερα, που το παιδί θα είναι σε ηλικία να το φροντίζει μόνο του.»

Τρύπημα αυτιών παιδιού και ασφάλεια

Αναφορικά με την διαδικασία του τρυπήματος, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον παιδίατρο στο ιατρείο του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα γνωστό σας κοσμηματοπωλείο, όπου είστε σίγουροι, ότι τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής.

Επίσης, φροντίστε τα σκουλαρίκια που θα βάλει του παιδί να είναι από χρυσό 14 καρατίων ή από χειρουργικό ατσάλι «ή έστω από πλαστικό ιατρικών προδιαγραφών που δεν έχει καθόλου νικέλιο», όπως επισημαίνει ο κ. Γκίνης.

Σε καμία περίπτωση ένα μικρό παιδί δεν πρέπει να φορά κρεμαστά σκουλαρίκια, καθώς πάνω στο παιχνίδι αυτά μπορεί να τραβηχτούν και να κοπεί ακόμα και ο λοβός του αυτιού.

Τέλος, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες υγιεινής για τους πρώτους μήνες μετά το τρύπημα των αυτιών (δηλαδή, βάζετε οινόπνευμα και στρίβετε το σκουλαρίκι). Αν παρατηρήσετε σημάδια πιθανής μόλυνσης (φαγούρα, ευερεθιστότητα, φαγούρα ή έκκριση υγρού), επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, χωρίς όμως να αγχωθείτε, καθώς είναι σχεδόν απίθανο να προκληθεί κάποια χειρότερη λοίμωξη στην περιοχή.