Ποια τραγούδια «έκοψε» η Εκκλησία από τα νέα βιβλία Θρησκευτικών;

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έκδοση των νέων ΦΕΚ με τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο άκουσμα της είδησης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 27 Ιουνίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προκειμένου να ενημερωθεί «περί των προγραμμάτων του μαθήματος». Ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεώρησαν ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση όλων των μητροπολιτών στην Ιεραρχία προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε με θετικά λόγια για το έργο της τριμελούς επιτροπής αποτελουμένης από τους μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Ακολούθως ανέφερε ότι στη σύσκεψη η συζήτηση «άρχισε από μηδενική βάση» και «έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας». Επίσης σημείωσε ότι το υλικό των βιβλίων που θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθούν θα τεθούν στη διάθεση της Εκκλησίας «για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση». Tέλος, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Εδώ οφείλω να καταθέσω μία δήλωση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: ‘αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε’».

Σύμφωνα με τις ανακοινωσεις από τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κόπηκαν ορισμένα τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών καθώς επίσης ένα παραμύθι και μια γελοιογραφία.

Ειδικότερα οι απαγορεύσεις αφορούν τα κάτωθι:

– Το ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι “Ο Άνεμος”, με θέμα τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.

– Οι στίχοι από το “Ο Μπαγάσας” του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)

https://youtu.be/2bti5RHS7dM

– Η “Συννεφούλα”, του Σαββόπουλου

– Το τραγούδι “Umbrella” της Ριάνα

-Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: “Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός”

 Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

Η τοποθέτηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής 

Το ΙΕΠ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιεραρχίας που αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα νέα προγράμματα σχεδιάστηκαν από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ και, σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, συζητήθηκαν εκτενώς με την τριμελή επιτροπή της Ιεραρχίας.
Το προϊόν αυτού του διαλόγου, που αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις των προγραμμάτων, έγινε αποδεκτό σήμερα από την Ιεραρχία. Το ΙΕΠ έχει εισηγηθεί στον Υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων την άμεση υιοθέτηση των προγραμμάτων.

Απάντηση του Υπουργείου στα δημοσιεύματα για τα Θρησκευτικά

Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.