- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ποιες είναι οι βάσεις για την ανατροφή των παιδιών με ενσυναίσθηση;

Η γονεϊκότητα και η ανατροφή των παιδιών [2] με ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή δεν συνοδεύεται από εγχειρίδια και λίστες με tips διαπαιδαγώγησης. Πολλοί γονείς ουσιαστικά αυτό επιζητούν, καθώς είναι αυτό που ουσιαστικά έχουν ανάγκη. Μην έχοντας αντίστοιχες εγγραφές στα παιδικά τους χρόνια, αλλά αντίθετα αν είχαν ανατραφεί με τιμωρίες, δωροδοκίες και στέρηση προνομίων, αυτόματα οι πρώτοι χειρισμοί δύσκολων καταστάσεων που έρχονται στο μυαλό είναι αυτοί.

Ποιοι όμως είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που αποτελούν τη βάση για την ανατροφή των παιδιών μας με ενσυναίσθηση;

Γράφει η Κρητικού Μαρίνα – Ψυχολόγος Υγείας, Συστημική – Οικογενειακή Σύμβουλος, Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas [3]

Ο πρώτος και ο πιο βασικός είναι η σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας, η οποία θα επηρεάσει και το πώς θα βλέπουν γενικά τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους αργότερα ως ενήλικες. Σημαντικό είναι η σχέση μας μαζί τους να βασίζεται στο σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την κατανόηση, καθώς τέτοια στοιχεία θα αναζητούν και στις ενήλικες σχέσεις τους. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αφουγκραστούν και να συνεργαστούν με έναν ενήλικα όταν νιώθουν ότι συνδέεται μαζί τους. Χτίζοντας τη σχέση μας στην εμπιστοσύνη και την επικοινωνία σε μικρή ηλικία, τα παιδιά θα μας εμπιστευτούν περισσότερο μεγαλώνοντας και σε πιο σοβαρά ζητήματα για εκείνα.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να δούμε πώς σκεφτόμαστε για τα παιδιά μας. Εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά ή βλέπουμε και τα καλά τους στοιχεία; Οι σκέψεις και το πώς νιώθουμε για διάφορες συμπεριφορές των παιδιών μας επηρεάζει και το πώς τους συμπεριφερόμαστε. Αν για παράδειγμα βιώνουν εκρήξεις θυμού [4], ίσως εστιάζουμε σε αυτές και στη δύσκολη ηλικία που τις συνοδεύουν (2 ή 3 έτη) και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αυτό που θα βοηθούσε πραγματικά είναι να δούμε τη δύσκολη συμπεριφορά σαν ένα αίτημα για σύνδεση, σαν μια ανάγκη των παιδιών μας που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα.

Ακόμη, ας μην ξεχνάμε, ότι αποτελούμε εμείς οι ίδιοι και οι σχέσεις με τους δικούς μας ανθρώπους το πιο καίριο παράδειγμα για τα παιδιά μας. Αν με το σύντροφό μας έχουμε σε γενικές γραμμές μια ζεστή και υποστηρικτική σχέση, τότε αυτό θα καθρεφτίζεται και στα παιδιά μας και αυτό θα έχουν ως πρότυπο για τις σχέσεις που θα συνάπτουν και τα ίδια στο μέλλον. Συνεπώς, αν το συναισθηματικό κλίμα στο σπίτι μας είναι θετικό και συνδεόμαστε με τους δικούς μας, τότε έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα ασφαλές, ζεστό και γεμάτο αγάπη μέρος που αγκαλιάζει τα μέλη του.

Επίσης, ένας παράγοντας καίριας σημασίας είναι πόσο γεμάτοι νιώθουμε κι εμείς στην καθημερινότητα μας. Αν νιώθουμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, τότε μπορούμε να είμαστε πιο υπομονετικοί, με περισσότερη ενσυναίσθηση και ενέργεια με τα παιδιά μας. Ένα παιδί μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του και τις ανάγκες του όταν βλέπει τους γονείς του, τα πρόσωπα αναφοράς του, να σέβονται με τη σειρά τους τον εαυτό τους. Τον πρώτο καιρό όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, έχουν αυξημένες ανάγκες, όμως στην πορεία μπορεί να έρθει μια ισορροπία στα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η κάλυψη των βασικών αναγκών, όπως τροφή, ύπνος και παιχνίδι, δεν είναι σημαντική μόνο για τη σωματική υγεία των παιδιών μας, αλλά επηρεάζει και τη συμπεριφορά τους. Όσο πιο καλυμμένες είναι οι σωματικές και οι ψυχικές τους ανάγκες και όσο πιο πολύ αναγνωρίζεται το συναίσθημα τους, τόσο πιο γερές βάσεις μπαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.