Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψω το κρέας για το μωρό μου;
 

Η καλύτερη μέθοδος για το μαγείρεμα οποιασδήποτε τροφής είναι το ψήσιμο στο φούρνο. Είναι ασφαλές και βοηθά τα τρόφιμα να διατηρήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους.

Να θυμάστε: είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύετε πλήρως όποιο κρέας δίνετε στο μωρό και να σιγουρεύεστε ότι δεν έχει ροζ-άψητες περιοχές.

Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μισοψημένα ή ωμά κρεατικά.

Βρασμένο ή σιγοβρασμένο κρέας;


Μπορείτε να μαγειρέψετε κρέας με αυτό τον τρόπο.  Το μόνο μειονέκτημα είναι η μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών στο νερό. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε αυτό το ζωμό κατά την παρασκευή άλλων γευμάτων για το παιδί, αν και σε μερικά παιδιά δεν αρέσει η γεύση που δίνει.
 

Γάστρα για το μαγείρεμα κρέατος;


Είναι ένας υπέροχος τρόπος να ετοιμάσετε γεύματα με ποικιλία τροφίμων. Μπορείτε να ρίξετε κάθε τρόφιμο της επιλογής σας για να μαγειρευτεί με το κρέας. Μία πολύ εύκολη συνταγή είναι στήθος κοτόπουλου, λίγα καρότα, ένα κρεμμύδι με 4-5 κούπες νερό σε χαμηλή φωτιά για 6-8 ώρες.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξω αλεσμένο κρέας;
 

Το μαγειρεμένο κρέας που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι κρύο και σε μικρά κομμάτια (διαμέτρου 2-4 cm). Αλέστε το κρέας και προσθέστε νερό για να γίνει χυλός. Όταν το κρέας έχει σιγοβράσει σε γάστρα αλέθετε πολύ πιο εύκολα. 
Μπορείτε να συνδυάσετε ένα φρούτο ή λαχανικό με το κρέας. Θα πρέπει να πειραματιστείτε, επειδή κάθε παιδί έχει διαφορετικές προτιμήσεις σε γεύσεις και υφές.

Καταψύχεται ο χυλός κρέατος;
 Μπορείτε να τοποθετήσετε το χυλό σε παγοθήκες και να τον καταψύξετε. Όταν αποψύχεται όμως ο χυλός, μπορεί να διαχωριστεί και να έχει άσχημη υφή. Είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να αηδιάσει το παιδί. Μπορείτε να προσθέσετε δημητριακά, φρούτα ή λαχανικά στο χυλό και να το ζεστάνετε. Ανακατέψτε καλά και φροντίστε να μην υπάρχουν καυτές περιοχές, που προκαλούνται από θέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Μπορώ να δώσω το κρέας σε ίνες;

Πολλοί γονείς σήμερα ακολουθούν τη μέθοδο Baby Led Weaning προκειμένου να ταΐσουν στερέες τροφές τα μωρά τους και δεν τις αλέθουν. Γενικά η μέθοδος αυτή θεωρείτε πιο ασφαλής όταν ξεκινά μετά τους 8-10 μήνες οπότε το μωρό μπορεί να φάει ένα πολύ μαλακό μοσχάρι ή κοτόπουλο σε ίνες.

Λευτέρης Κουκουμάκης,

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Εθελοντής