Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη- Που οφείλεται

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη- Που οφείλεται

first-trimester-headacheΈνα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πονοκέφαλοι.  Αρκετές γυναίκες από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης τους υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους ενώ στο  50% των περιπτώσεων αυτοί υποχωρούν κατά το 3ο τρίμηνο και ενδεχόμενα να υποτροπιάσουν στην λοχεία επισημαίνει ο Ηλίας Γ. Τσάκος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Στην πλειοψηφία τους είναι πονοκέφαλοι τάσης ή ημικρανίεςΗ παρουσία τους συνδέεται με το στρες και  ενίοτε με εκλυτικούς παράγοντες όπως η διατροφή (πχ σοκολάτες, τυρί) και οι καιρικές συνθήκες και έχουν συνδεθεί άμεσα με τις ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης.

Συνήθως οι πονοκέφαλοι κύησης δεν επηρεάζουν το έμβρυο, πάντως απαιτείται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους ώστε να μην οδηγήσουν σε προβλήματα  με δυσμενή αποτελέσματα πχ αυπνία, κακή διατροφή, στρες, διαταραχή σχέσης με το σύντροφο, κατάθλιψη κλπ. Πρέπει να γίνεται σωστή κλινική εκτίμηση και διάγνωση. Έχει μεγάλη σημασία να αποκλεισθεί συνύπαρξη καταστάσεων όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μηνιγγίτιδα, όγκος, προ-εκλαμψία κλπ. Πρέπει να μελετηθεί η τυχόν συνύπαρξη συμπτωμάτων όπως πυρετός, διαταραχές όρασης κλπ

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή του Παθολόγου, Νευρολόγου.

Αρχικά η θεραπεία περιλαμβάνει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως : καταγραφή ημερολογίου πονοκεφάλου με σκοπό την ανεύρεση και αντιμετώπιση πιθανών εκλυτικών παραγόντων, χρήση κρύων επιθεμάτων, σκοτεινού δωματίου, αποφυγή εκλυτικών παραγόντων κλπ

Επιπλέον, βοηθάει η υγιής διατροφή, η άσκηση και η λήψη άφθονων υγρών. Χρήσιμες θεραπευτικές μέθοδοι αποτελούν ο διαλογισμός, η γιόγκα και η μέθοδος biofeedback. Φαρμακευτικά μπορεί να χορηγηθεί ακεταμινοφαίνη  και σε ορισμένες περιπτώσεις μη-στερινοειδή αντιφλεγμονώδη πάντοτε με συνταγή γιατρού. Απαιτείται εγρήγορση και ευαισθησία από τον Μαιευτήρα για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία και κυρίως για την πρόληψη επανεμφάνισης τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.