Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Πώς μπορούν τα μαλλιά σας να προβλέψουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος;

Πώς μπορούν τα μαλλιά σας να προβλέψουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος;

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να βρεθεί στα μαλλιά, μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συσχετίστηκαν με σχεδόν 1/3 λιγότερες πιθανότητες σύλληψης. Όμως, γιατί χρησιμοποίησαν τα μαλλιά; Επειδή οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν την αθροιστική ορμονική λειτουργία σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών χρησιμοποιώντας τα μαλλιά, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές από το σάλιο, το αίμα ή τα ούρα, για παράδειγμα, από τα οποία μπορούν να μετρήσουν μόνο βραχυπρόθεσμα επίπεδα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κορτιζόλης από το σάλιο 135 γυναικών, 60% από τις οποίες αργότερα έμειναν έγκυες μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δείγματα τρίχας πάρθηκαν επίσης από το 88% των γυναικών. Ύστερα από ανάλυση και των δύο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι μετρήσεις της κορτιζόλης από το σάλιο δεν είχαν σχέση με την πιθανότητα να συλλάβουν, το 27% της διακύμανσης στην έκβαση της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να αποδοθεί στις συγκεντρώσεις κορτιζόλης στα μαλλιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν την πρώτη απτή απόδειξη ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα της κορτιζόλης που πλήττονται από παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, και το στρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων.

«Υπήρξε συνεχής συζήτηση στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για το αν ή όχι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης», εξηγεί η καθηγήτρια Kavita Vedhara που ηγήθηκε της μελέτης. «Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν ενοχοποιούν συγκεκριμένα το άγχος, παρέχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα σύλληψης». Αυτός είναι ο λογος που ενώ ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσον ή όχι η θεραπεία δουλεύει, η μείωση της κορτιζόλης κατά τους μήνες πριν από τη θεραπεία παραμένει υψίστης σημασίας.

«Τα καλά νέα για τους ασθενείς είναι ότι οι γνωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κορτιζόλης και κατά συνέπεια στη βελτιστοποίηση της πιθανότητας να μείνετε έγκυος», εξηγεί η καθηγήτρια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.