Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να διδάξετε τη «συγνώμη» στα παιδιά σας

Πώς να διδάξετε τη «συγνώμη» στα παιδιά σας

PositiveDisciplineΟι περισσότεροι άνθρωποι ενώ παραδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι, συχνά δυσκολεύονται να ζητήσουν συγνώμη για κάποιο σφάλμα τους. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή φοβούνται την απόρριψή της και σκέφτονται ότι μπορεί να ταπεινωθούν, είτε επειδή απλά δεν τους αρέσει να παραδέχονται τα λάθη τους.

Γιατί πρέπει να διδάξετε τη συγνώμη

Όταν κάποιος γίνεται γονέας δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σημασία της συγνώμης για τα παιδιά. Θεωρούν ότι ως μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να απολογηθούν, πόσο μάλλον να χρειαστεί να ζητήσουν συγνώμη. Πολλές φορές απαιτούν από τα παιδιά να μη φωνάζουν και να μη μιλάνε άσχημα, ενώ είναι αρκετές οι φορές που τα κάνουν οι ίδιοι. Εάν οι γονείς εκείνη τη στιγμή που κάνουν λάθος, ζητήσουν από τα παιδιά τους συγνώμη, θα τους μεταφέρουν αυτόματα την πεποίθηση και την αξία ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μπορεί να σφάλλουν κάποια στιγμή. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ζητώντας συγνώμη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες και παραδέχονται τα σφάλματά τους. Κάνοντας οι γονείς το ίδιο, διδάσκουν στα παιδιά τους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις τους.

Συμβουλές για γονείς

Οι γονείς οφείλουν να παραδέχονται τα σφάλματά τους και να ενισχύουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Να θυμούνται ότι ο στόχος τους δεν είναι να επικρατήσουν, αλλά να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους. Οι ίδιοι μέσα από τη συγνώμη τους λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς και είναι απαραίτητη, ώστε τα παιδιά να δεχτούν τις ατέλειες τους και να διδαχθούν ότι η απολογία είναι χαρακτηριστικό των δυνατών και όχι των αδύναμων.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Email: info@mandou.gr
Τηλ: 210 7488269
www.mandou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.