Πώς να μαλώνετε “σωστά” με τον άνδρα σας μπροστά στα παιδιά σας

Έχετε παρατηρήσει, ότι το παιδί σας μιλά στα παιχνίδια του ή στους φίλους απότομα και πολύ συχνά τους φωνάζει, κιόλας; Μήπως σας θυμίζει λιγάκι εσάς;

Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε φιλονικήσει με το σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά και ποιος ήταν ο τόνος της φωνής σας όταν το κάνετε.

Σίγουρα, έχει τύχει και σε εσάς να φωνάξετε και να τσακωθείτε με το σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά σας. Είναι ανθρώπινο και συμβαίνει σε κάθε οικογένεια.

Όταν, όμως, ένα παιδί γίνεται μάρτυρας μιας τέτοιας κατάστασης κατηγορεί τον εαυτό του και πιστεύει πως εκείνο ευθύνεται για τις διαφωνίες των γονιών του. Επιπλέον, θεωρεί πως αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων είναι ο σωστότερος, οπότε κρατά μέσα του όσα νιώθει και τα εξωτερικεύει με θυμό και νεύρα ή ψέματα και φωνές.

Γι’ αυτό το να ελέγξετε τα νεύρα σας και να διαχειριστείτε σωστά μια διαφωνία με το σύζυγό σας, ειδικά μπροστά στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας θέμα.

Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε σε μια δύσκολή συζήτηση:

  1. Δείτε την κατάσταση και από την άλλη οπτική: Ακούστε όσα έχει να σας πει ο σύντροφός σας και ανταποκριθείτε. Το να συζητήσετε την δική του οπτική δεν είναι υποχώρηση, αλλά συνειδητοποίηση της κατάστασης. Είστε δυο ενήλικες, οι οποίοι συζητούν. Δεν ανταγωνίζεστε για να κερδίσετε κάτι.
  2. Εκφράστε την γνώμη σας χωρίς θυμό: Διαφωνείτε με το σύζυγό σας, σωστά; Δεν χρειάζεται να φωνάξετε ούτε να τσακωθείτε. Ακούστε τι έχει να σας πει εξηγήστε ότι εσείς έχετε διαφορετική άποψη πάνω στο ζήτημα. Έπειτα συζητήστε το περαιτέρω…
  3. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις: Μην βγάζετε συμπεράσματα και μην προτρέχετε. Αν θέλετε να ξεκαθαρίσετε κάτι που σας μπέρδεψε, απλώς ρωτήστε.
  4. Πάρτε μια βαθιά ανάσα: Έτσι θα παραμείνετε ήρεμη και συγκρατημένη. Όπου και αν βαδίζει αυτή η συζήτηση θα την αντιμετωπίσετε με περισσότερη ηρεμία.
  5. Παραμείνετε φίλη και όχι απογοητευμένη σύζυγος: Συμπεριφερθείτε στο σύζυγό σας όπως και σε μια φίλη σας όταν θα διαφωνούσατε. Δείξτε τον δέοντα σεβασμό για να εξελιχθούν τα πράγματα καλύτερα.
  6. Να είστε υπομονετική, θετική και συνετή: Ένα απλό χαμόγελο ή ένα ευχαριστώ μπορούν να αλλάξουν άμεσα την κατάσταση.
  7. Μην αναλώνεστε στο να έχετε την τελευταία λέξη: Όπως ήδη είπαμε είστε ενήλικες, όχι παιδιά που τσακώνονται για το ποιο έχει πιο δυνατή φωνή!
  8. Παρατηρήστε το σώμα και τις κινήσεις σας: Αν νιώθετε πολύ φορτισμένη πείτε το. Ζητήστε ένα διάλειμμα από την κουβέντα για να ηρεμήσετε και να συνεχίσετε την κουβέντα…
  9. Αναγνωρίστε το λάθος σας: Παραφερθήκατε; Επιμείνατε σε κάτι που δεν ίσχυε; Παραδεχτείτε το πρώτη και όλα θα είναι καλύτερα.
  10. Στο τέλος κάθε διαπληκτισμού ή έντονης συζήτησης αγκαλιαστείτε: Ή χαμογελάστε ο ένας στον άλλο. Έτσι και τα παιδιά σας θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άσχημα συναισθήματα μεταξύ σας.

Και αν το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί ήρεμα ή γρήγορα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Αναγνωρίστε το θέμα, το οποίο θα προκαλέσει ένταση και κανονίστε η συζήτησή του να γίνει άλλη ώρα. Μπορείτε να ορίσετε και μία φράση – κλειδί, έτσι ώστε όταν την ακούσει ο σύντροφός να ξέρει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί όταν τα παιδιά δεν θα είναι μπροστά.
  2. Ολοκληρώστε την κουβέντα σας πίσω από κλειστές πόρτες. Όταν θα είστε μόνοι στην κρεβατοκάμαρα ή, αν δεν το επιτρέπει η ώρα, κανονίστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε, το οποίο και θα τηρήσετε!
  3. Τέλος, αφήστε τα παιδιά απ’έξω. Μην τα χρησιμοποιείτε ως αγγελιοφόρους και μην προσπαθείτε να τα στρέψετε εναντίον του συντρόφου σας. Η ψυχολογία τους θα καταρρακωθεί ακόμα και αν δεν το δείχνουν…

Ο τρόπος που θα διαφωνήσετε με το σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά σας, αντανακλάται σε όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά σας είναι ο καθρέφτης σας και θα το παρατηρήσετε όταν αντιγράψουν τις δικές σας κινήσεις, φράσεις και συμπεριφορές. Και αυτός είναι πολύ σημαντικός λόγος για να το σκεφτείτε δυο φορές πριν τσακωθείτε μπροστά τους…