Αρχική Σχολή Γονέων Πώς θα κάνετε τα παιδιά να υπακούουν στους κανόνες σας

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να υπακούουν στους κανόνες σας

Fotolia_17586276_Subscription_L1Ο ρόλος του γονέα σας γεμίζει ικανοποίηση και ευτυχία. Αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από τον καθένα, αλλά όταν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και τα όρια που έχετε θέσει, θα μπορούσαν να σας απογοητεύσουν σε μεγάλο βαθμό.

Οι κανόνες καθορίζονται για την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, καθώς και για την προσωπική τους ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα διδάξετε να υπακούουν σε αυτούς.

Βήμα 1ο
Μην περιμένετε από τα παιδιά να υπακούσουν σε κανόνες που δεν έχετε ορίσει με απόλυτη σαφήνεια. Για παράδειγμα, ένας από τους κανόνες σας μπορεί να είναι ότι δεν επιτρέπεται να χτυπάνε άλλα παιδιά. Εάν θέλετε να έχετε πραγματικά αποτελέσματα, μην πείτε απλά στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή, αλλά εξηγήστε του τις συνέπειες που θα έχει η πράξη του για εκείνο.

Βήμα 2ο
Εάν τα παιδιά δεν υπακούουν τους κανόνες σας και δεν τα αναγκάζετε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, θα συνεχίσουν να σας αγνοούν. Πρέπει να προσδιορίζετε και να τηρείτε πάντα τις συνέπειες για την εσφαλμένη συμπεριφορά των παιδιών σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας χτυπήσει τον αδελφό του, ακόμα κι αν ξέρει ότι δεν επιτρέπεται, υπενθυμίστε του ότι πρέπει να γυρίσει κατευθείαν στο σπίτι μετά το σχολείο αντί να πάει στο πάρκο με τους φίλους του.

Βήμα 3ο
Δώστε επιλογές στα παιδιά σας. Αντί συνεχώς να τα προστάζετε να κάνουν κάτι, προσπαθήστε να είστε λίγο πιο δημιουργικοί όταν θέλετε να σας υπακούσουν. Αν ένας από τους κανόνες είναι να τακτοποιούν το δωμάτιο πριν πάνε για ύπνο, ρωτήστε μήπως θέλουν να το κάνουν πριν από το δείπνο ή μετά το βραδινό μπάνιο. Η αίσθηση του ότι συμμετέχουν στον έλεγχο της κατάστασης θα καταστήσει πιο πιθανό το να υπακούσουν στους κανόνες σας.

Βήμα 4ο
Επιβραβεύστε τα παιδιά κάθε φορά που τηρούν τους κανόνες σας. Τα θετικά σχόλια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που διαθέτουν οι γονείς. Αν αναγνωρίζετε μόνο την κακή συμπεριφορά τους, δεν τα βοηθάτε να αισθανθούν καλά. Αναγνωρίζοντας ότι ακολουθούν τους κανόνες και κάνουν ό,τι περιμένετε από εκείνα, θα τα κάνετε να αισθανθούν υπερήφανα που είστε ικανοποιημένοι μαζί τους. Έτσι, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να σας υπακούουν στο μέλλον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.