- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Προεκλαμψία – Υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη

“Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται επίσης υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [2], η σοβαρή ή η μη ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο που κυοφορεί”, μας λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος (ppsathas.com/ [3]).

Τι είναι η χρόνια υπέρταση;

Η χρόνια υπέρταση είναι η υψηλή πίεση του αίματος, που υπήρχε πριν μείνετε έγκυος ή η πίεση που παρατηρείται κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης σας, δηλαδή πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Τι είναι η υπέρταση κύησης;

Η υπέρταση κύησης είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται, για πρώτη φορά, κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, δηλαδή μετά τις 20 εβδομάδες. Αν και η υπέρταση κύησης, δεν συνεχίζεται μετά τον τοκετό, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στο μέλλον.

Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή των θρεπτικών ουσιών προς το μωρό, μέσω του πλακούντα, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου.
Προεκλαμψία: Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση από ό, τι στις γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Πρόωρος τοκετός: Αν ο πλακούντας δεν παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό σας, τότε μπορεί να αποφασιστεί ότι ο πρόωρος τοκετός είναι ασφαλέστερος απ΄ότι η συνέχιση της εγκυμοσύνης.
Αποκόλληση του πλακούντα: Αυτή η κατάσταση, κατά την οποία ο πλακούντας αποκολλάται πρόωρα από το τοίχωμα της μήτρας, είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία.
Καισαρική τομή: Γυναίκες με υπέρταση είναι πιο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή, από τις γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Πώς ελέγχονται οι γυναίκες με χρόνια υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε όλη την εγκυμοσύνη. Μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και στο σπίτι. Χρειάζετε επίσης να κάνετε συχνά υπερηχογράφημα, για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν υπάρχει υποψία προβλήματος ανάπτυξης του εμβρύου, μπορεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας του μωρού σας. Αυτές οι εξετάσεις συνήθως γίνονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Εάν έχετε σοβαρή υπέρταση ή υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπέρταση σας, μπορεί να χρειαστεί να αρχίσετε ή να συνεχίσετε να λαμβάνετε φάρμακα για την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή της πίεσης του αίματος που μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα του σώματος. Μια γυναίκα είναι πιθανό να έχει προεκλαμψία, όταν έχει υψηλή πίεση αίματος κι άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποια όργανά της δεν λειτουργούν κανονικά.
Ένα από αυτά τα σημάδια είναι πρωτεϊνουρία (μια μη φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα). Μια γυναίκα με προεκλαμψία της οποίας η κατάσταση επιδεινώνεται θα παρουσιάσει κι άλλα σοβαρά συμπτώματα.
Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα, μη φυσιολογική νεφρική ή ηπατική λειτουργία, πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, αλλαγές στην όραση, υγρό στους πνεύμονες, σοβαρή κεφαλαλγία, υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πότε μπορεί να συμβεί η προεκλαμψία;

Συνήθως εμφανίζεται μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης, στο τρίτο τρίμηνο. Όταν αυτό συμβαίνει πριν από τις 32 εβδομάδες κύησης, ονομάζεται πρώιμης έναρξης προεκλαμψία. Επίσης, μπορεί να συμβεί και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί την προεκλαμψία;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό σας εάν προκύψει προεκλαμψία;

Αν η προεκλαμψία παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα. Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρα έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω της προωρότητας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την έγκυο αν συμβεί προεκλαμψία;

Οι γυναίκες που παρουσίασαν προεκλαμψία, ειδικά εκείνες των οποίων τα μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο αργότερα στη ζωή της να αναπτύξουν καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένων, της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το να πάθει μία έγκυος προεκλαμψία μία φορά, αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής της σε μελλοντική εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και εκλαμψία. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο HELLP.

Τι είναι το σύνδρομο HELLP;

Το σύνδρομο H.E.L.L.P. καλείται έτσι από τα αρχικά των λέξεων: Hemolysis, Elevated  Liver enzymes, Low Platelets. Δηλαδή το σύνδρομο HELLP χαρακτηρίζεται από αιμόλυση (πτώση του αιματοκρίτη), επηρεασμό της ηπατικής λειτουργίας (αυξημένα ηπατικά ένζυμα) και θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων). Η επίπτωση της νόσου αναφέρεται στο 0,5-0,9% του συνόλου των κυήσεων και στο 10-20% των γυναικών με σοβαρή προεκλαμψία. Το σύνδρομο HELLP συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Συχνά, μια ασθενής η οποία αναπτύσσει σύνδρομο HELLP έχει συνήθως εμφανίσει υπέρταση της κύησης, ή και προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεϊνουρία ). Ένα 8% όλων των περιπτώσεων του συνδρόμου αφορούν λεχώνες στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο, η πιθανότητα υποτροπής σε επόμενες κυήσεις κυμαίνεται από 4% μέχρι 27%.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα [2] της προεκλαμψίας;

Οίδημα του προσώπου ή των χεριών
Επίμονος πονοκέφαλος
Προβλήματα και αλλαγές στην όραση
Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στον ώμο
Ναυτία και έμετος (κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης)
Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους
Δυσκολία στην αναπνοή

Ποια μέτρα μπορώ να πάρω για την πρόληψη της προεκλαμψίας;

Η πρόληψη περιλαμβάνει το προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου για προεκλαμψία και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων. Αν έχετε υπέρταση και σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε ώστε να διαπιστώσετε αν η υπέρταση έχει άλλες επιπτώσεις στην υγεία σας.
Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους συνήθως συνιστάται πριν από την εγκυμοσύνη.
Αν έχετε κάποια πάθηση, όπως διαβήτη, συνιστάται ο έλεγχος της κατάστασής σας, πριν μείνετε έγκυος.