Προσοχή στις τροφικές αλλεργίες!

Αλλεργία είναι όταν ένα ακίνδυνο τρόφιμο, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα αλλεργική συμπτωματολογία που μπορεί να είναι μέχρι και απειλητική για τη ζωή.

Τροφική δυσανεξία είναι όταν ένα ακίνδυνο τρόφιμο, προκαλεί αντίδραση του οργανισμού χωρίς την παρουσία του ανοσοποιητικού συστήματος π.χ. τροφική δυσανεξία στη λακτόζη.

Συμπτωματολογία:

• Κνησμός στα μάτια
• Ξηρό στόμα
• Κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Ερυθρότητα του δέρματος και κνίδωση
• Αναφυλαξία: η χειρότερη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου
• Διόγκωση των αεραγωγών και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Xρειάζεται επείγον ιατρική παρέμβαση

O EUFIC (European Food Information Council) μας ενημερώνει για τα αλλεργιογόνα τρόφιμα:

• Αυγό
• Σόγια
• Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
• Λούπινο
• Σπόροι από σουσάμι
• Ψάρι
• Μουστάρδα
• Ξηροί καρποί
• Σέλινο
• Γάλα
• Διοξείδιο του θείου
• Οστρακόδερμα

Πώς αναγνωρίζεις την παρουσία αλλεργιογόνου συστατικού;

Καταγράφονται στις ετικέτες τροφίμων όταν τα αλλεργιογόνα χρησιμοποιούνται σαν συστατικά για την παρασκευή ενός τροφίμου. Επίσης, το αλλεργιογόνο συστατικό μπορεί να υπάρχει ακούσια σαν ίχνος στο τρόφιμο και έτσι προληπτικά πρέπει να υπάρχει ετικέτα με τους όρους «Μπορεί να περιέχει…», «Γίνονται σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται…». Συχνά πρέπει να επανελέγχονται οι ετικέτες αφού μπορεί να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου.

Πώς αντιμετωπίζω την τροφική αλλεργία:

• Πλένω τα σκεύη ώστε να μην υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση
• Βεβαιώνομαι ότι το προσωπικό είναι γνώστης της τροφικής αλλεργίας μου
• Πλένω τις επιφάνειες καλά με καθαριστικά σπρέι
• Προσοχή σε μέρη που σερβίρουν με τα ίδια σκεύη τρόφιμα, όπως οι μπουφέδες και οι χώροι με παγωτά

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr