Αρχική InfoMommy Σχέσεις «Προσπαθώ μόνη να μεγαλώσω ισορροπημένα το παιδί μου...»

«Προσπαθώ μόνη να μεγαλώσω ισορροπημένα το παιδί μου...»

Για να τα βγάλετε πέρα με τις υποχρεώσεις σας και να έχετε αρκετό χρόνο για το παιδί σας θα πρέπει να δώσετε μια αρκετά άνιση μάχη. Τι μπορείτε να κάνετε;

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας συμβουλεύει:

• Eπιλέγετε επαγγελματικές ενασχολήσεις με ελαστικό ωράριο. Αυτές οι δουλειές θα σας παρέχουν εισόδημα χωρίς να σας κρατούν μακριά από το παιδί για πολλές ώρες την ημέρα και θα έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόζεστε στις ανάγκες του παιδιού. Επειδή είστε ο μοναδικός γονέας, έχει μεγάλη σημασία να είστε σχεδόν διαρκώς παρούσα στη ζωή του παιδιού και αυτό θα είναι αδύνατον αν έχετε ένα επάγγελμα με άκαμπτο ωράριο. Παράλληλα, προσπαθήστε να αυξήσετε το εισόδημα σας.

• Τα παιδιά που ζουν με τον ένα γονέα τείνουν να προσκολλώνται σε αυτόν και οι μητέρες που δεν έχουν κάποιο σημαντικό άνδρα στη ζωή τους, τείνουν να προσκολλώνται άθελά τους στο παιδί.

Προσπαθήστε να αφήνετε στο παιδί αρκετό χώρο, ώστε να αναπτύσσει την αυτονομία του. Φροντίζετε για τον ίδιο λόγο να έχετε και οι δύο πολλά σημεία συναισθηματικής αναφοράς (φίλες, φίλους, συμμαθητές, ξαδέλφια, μέλη συλλόγων).

Δίνετε πρωτοβουλίες στο παιδί σας, επιτρέψτε του να συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδιά και παράλληλα να αναπτύσσει σχέσεις με άλλους ενήλικες που εμπιστεύεστε - π.χ. το νονό του ή τον θείο του - χωρίς να είστε εσείς συνεχώς παρούσα. Έτσι, θα αυτονομείται και δεν θα είναι «κρεμασμένο» πάνω σας.

Η σχέση σας με το παιδί πρέπει να είναι και φιλική, ωστόσο ο βασικός ρόλος σας είναι του γονιού και όχι του φίλου. Μη δώσετε προτεραιότητα στο να είστε «φιλαράκι» με το παιδί σας, αλλά μη γίνετε ποτέ και ο «μπαμπούλας». Για να πετύχετε την ισορροπία που απαιτεί ο δύσκολος ρόλος σας, θα βοηθηθείτε από τα εξής:

• Διατηρείτε σταθερές αρχές και ωράρια στην καθημερινότητά σας, ώστε το παιδί να μάθει από μικρό πως πρέπει οπωσδήποτε να σέβεται κάποια όρια, είτε αυτά αφορούν θεωρητικά ζητήματα και αξίες, είτε αφορούν πεζά ζητήματα σαν τις ώρες ύπνου και φαγητού. Η σταθερή ρουτίνα και η συνέπεια στην τήρηση των αρχών που έχετε, θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα πιο εύκολα και στην εφηβεία του παιδιού σας.

• Οργανώστε τη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε. Ο προγραμματισμός θα σας προφυλάξει από το συναισθηματικό και οικονομικό χάος που συχνά παραμονεύει όλες τις οικονομικά αδύναμες και μοναχικές οικογένειες.

• Προσπαθήστε να μη δείχνετε αδύναμη και εξουθενωμένη, αλλά ούτε και σκληρή.

• Όταν αντιμετωπίζετε διλλήματα και δεν έχετε κανέναν να συμβουλευθείτε, αναρωτηθείτε τι θα αποφάσιζαν οι άλλες οικογένειες που γνωρίζετε και εκτιμάτε. Η απάντηση που θα «πάρετε» από τον εαυτό σας ίσως σας βοηθήσει σε μια πιο ισορροπημένη απόφαση γιατί καθώς είστε μόνη, είναι πιο εύκολο να κάνετε λάθος.

• Επιδιώξτε να έχετε σχέσεις με ολοκληρωμένες οικογένειες, ώστε το παιδί να έχει από μικρό βιώματα της πλήρους οικογένειας έστω και έξω από το σπίτι του.

• Αν δεν έχετε φιλικές οικογένειες, στραφείτε στις συγγενικές.

Κάντε τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε το παιδί να μην απομονωθεί. Αν ανατραφεί μόνο και άφιλο ή δίχως επαφές με άλλες οικογένειες, ίσως απορρίψει μακροπρόθεσμα τα κοινωνικά πρότυπα στα οποία κι εσείς συμφωνείτε ότι το συμφέρει να ενταχθεί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.