Αρχική InfoTeens Sports Rafting

Rafting

Ένα σπορ, που αν και extreme, προσφέρεται για όλους. Ο λόγος απλός. Χάρη στους βαθμούς δυσκολίας κάθε ποταμού, μπορείτε να ασχοληθείτε με το άθλημα αποκομίζοντας είτε αδρεναλίνη είτε χαλαρή ψυχαγωγία. Η επιλογή είναι δική σας, πάντα με βάση την εμπειρία σας.

Το γνωρίζω εκ πείρας, δικής μου και φίλων. Αν πας μια φορά για rafting, μαγεύεσαι. Και ονειρεύεσαι την επόμενη φορά. Δεν είναι μόνο η δραστηριότητα που σε συναρπάζει. Όλα τα extreme sports άλλωστε το πετυχαίνουν μια χαρά αυτό. Είναι κυρίως η ομορφιά της φύσης μέσα στο ανοιξιάτικο ή το φθινοπωρινό τοπίο, που δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. Σε προκαλούν να βρεθείς ξανά κοντά της. Στα μοναδικά μέρη που περνάς με τη φουσκωτή βάρκα και κανείς άλλος από τη στεριά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Για να αισθανθείς άλλη μια φορά την υπέροχη συγκίνηση και το δέος όταν ο αρχηγός θα δώσει το σύνθημα εκκίνησης και οι κουπιές γρήγορες γρήγορες στην αρχή θα μεταφέρουν όλο το πλήρωμα στην καρδιά του ποταμού, εκεί που η βοή του είναι ο μόνος ήχος.

Για την ιστορία
Η λέξη rafting προέρχεται από τη λέξη raft («σχεδία» στα αγγλικά) που κυριολεκτικά σημαίνει τη μεταφορά ανθρώπων και πραγμάτων με σχεδία μέσα από λίμνες και ποτάμια. Σήμερα και λόγω του αθλήματος σημαίνει την κατάβαση ποταμού σε φουσκωτή βάρκα κωπηλατώντας. Η πρώτη κατάβαση πραγματοποιήθηκε το 1842 από τον υπολοχαγό του αμερικανικού στρατού John Fremont στον ποταμό Platte. Το rafting καθιερώθηκε ως άθλημα στη δεκαετία του 1960 και σύντομα έγινε τόσο δημοφιλές ώστε να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και προσιτά extreme sports, με χιλιάδες φαν, αφού μπορεί να προσφέρει τόσο την πιο ανώδυνη αναψυχή στον πρώτο βαθμό δυσκολίας όσο και την περιπέτεια που αναζητούν οι πιο ριψοκίνδυνοι και καλά προπονημένοι (βαθμός δυσκολίας 5 και 6).

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Βασική προϋπόθεση για να κατηφορίζει η βάρκα είναι να έχει βρέξει τις προηγούμενες μέρες για να έχουν νερό τα ποτάμια. Βέβαια, ο ενθουσιασμός δεν πρέπει να παρασύρει σε παράτολμες ενέργειες, έτσι το άθλημα αποφεύγεται όταν βρέχει ασταμάτητα και τα ποτάμια έχουν φουσκώσει. Η εταιρεία που θα επιλέξετε θα σας ενημερώσει για τα ποτάμια που χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές της και φυσικά για το βαθμό δυσκολίας τους. Η δυσκολία κατηγοριοποιείται σε έξι στάδια και χωρίς να προκαλέσουμε το φόβο σας πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή ώστε να διαλέξετε ποτάμι που ανταποκρίνεται στην εμπειρία σας. Γιατί, είπαμε, απώτερος σκοπός είναι η μαγεία που προσφέρει ο συνδυασμός δράσης και φύσης εδώ και καλό είναι να μην τον στερηθείτε σε μια προσπάθεια να ακολουθήσετε ρυθμούς για τους οποίους ακόμη δεν είστε έτοιμοι. Πριν ακόμη ξεκινήσει η βάρκα την κατάβαση, ο αρχηγός θα σας εξηγήσει τα βασικά. Για τη θέση σας μέσα στη βάρκα, το πώς θα κάθεστε, πώς θα κρατιέστε, ποια πρέπει να είναι η κλίση του σώματος μπροστά στα διάφορα εμπόδια. Κι ακόμα πώς θα κρατάτε το κουπί και σε ποια προστάγματα πρέπει να υπακούτε χωρίς χρονοτριβή για αίσια πλεύση. Φυσικά και μέσα στο νερό δεν ησυχάζει ο εκπαιδευτής. Τότε είναι που τα παραγγέλματα και οι οδηγίες του θα σας οδηγήσουν με επιτυχία σε όλη τη διαδρομή, χωρίς φυσικά να λείψουν και οι πλάκες, το σταμάτημα για μια «ανάσα» και οι πιο χαλαρές κουπιές για να απολαύσετε κάποια εξαιρετικά σημεία της διαδρομής. Επιπλέον, μην σνομπάρετε τον εξοπλισμό, δηλαδή την ολόσωμη ισοθερμική στολή, το αντιανεμικό, το σωσίβιο, το κράνος και τα καλτσάκια από νεοπρέν, γιατί πρόκειται στην ουσία για την προσωπική σας ασφάλεια.

Βαθμοί δυσκολίας
Βαθμός δυσκολίας 1: Πρόκειται για μια απλή βαρκάδα, που μάλλον δεν θα «ταρακουνήσει» την αδρεναλίνη σας στο ελάχιστο.
Βαθμός δυσκολίας 2: Ισούται με μέτρια δυσκολία και απευθύνεται σε πρωτάρηδες και ανθρώπους που δεν έχουν καλή σχέση με τον αθλητισμό. Η ταχύτητα που ακολουθείται είναι χαμηλή και τα περάσματα πολύ βατά. Συγχρόνως γίνονται αρκετές στάσεις για ξεκούραση.
Βαθμός δυσκολίας 3: Πιο δύσκολο, με μεγαλύτερα κύματα, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα και εμπειρία. Το πλήρωμα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει σημεία που «κολλάνε» τη βάρκα και τότε χρειάζονται γρήγορες και δυνατές κουπιές. Επειδή η αποστολή σταματά σε λίγα σημεία για ξεκούραση, καλό είναι οι συμμετέχοντες να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Βαθμός δυσκολίας 4: Η αδρεναλίνη αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Εδώ θα συναντήσετε κρυμμένα εμπόδια, η διαδρομή αρχίζει να γίνεται περισσότερο κουραστική και τα σημεία ξεκούρασης όλο και λιγοστεύουν. Προτείνεται σε άτομα που έχουν αρκετή εμπειρία και μεγάλη αντοχή.
Βαθμός δυσκολίας 5: Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει δύσκολες διαδρομές με μεγάλη ταχύτητα νερού και καταρράκτες, γεγονός που από μόνο του γίνεται απαγορευτικό για όσους δεν έχουν καλή εκπαίδευση.
Βαθμός δυσκολίας 6: Εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο, απευθύνεται σε επαγγελματίες του αθλήματος.

Info
Trekking Hellas Αθηνών
Ρεθύμνου 10, Τ.Κ 10682, Αθήνα
Τηλ. 2103310323, fax. 2103234548
info@trekking.gr

Trekking Hellas Ιωαννίνων
Γκόλιας Κώστας 6972887860- Πουλόπουλος Γιώργος
Σπύρου Λάμπρου 7,
Τ.Κ 45333 Ιωάννινα
Τηλ.26510 71703, fax. 2651074190
epirus@trekking.gr

Trekking Hellas Ευρυτανίας
Χουλιάρας Κώστας 6978187861
Σταλίκας Δημήτρης 6978187863
Αθ.Καρπενησιώτη 20 & Κοσμά Αιτωλού 1
Τ.Κ 36100, Καρπενήσι,
Τηλ fax -γραφείο: 2237 0 25940, 31789,
evritania@trekking.gr

Alpin Club
Τηλ: 210 6753514-515
Fax: 210 6753516
E-mail: info@alpinclub.gr

No Limits
Κόνιτσα
1ο χλμ. Κόνιτσας -Ιωαννίνων, 44100 Κόνιτσα
τηλ: 26550 23777, φαξ: 26550 23548
e-mail: konitsa@nolimits.com.gr
υπεύθυνος επικοινωνίας: Κυρίτσης Νίκος

Ζαγοροχώρια, τηλ: 26550 23738

Τζουμέρκα, τηλ: 6946 793906
υπεύθυνος επικοινωνίας: Κυριτσης Βαγγέλης


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.