Αρχική InfoTeens Sports Rappel

Rappel

Αν σας δώσουμε τον ελληνικό όρο, «καταρρίχηση», αμέσως θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Είναι η κατάβαση, λοιπόν, συνήθως από βράχο, με ορειβατικό σχοινί και ειδικό εξοπλισμό, μια δραστηριότητα που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς.

Ένα θα σας πούμε. Αν και στους αδαείς (μία από αυτούς και εγώ) φαίνεται από την πρώτη ματιά ένα σπορ μάλλον απλό και εύκολο στη διεξαγωγή του, η δοκιμή πείθει για το ακριβώς αντίθετο. Το άθλημα… χρειάζεται κότσια. Γράφοντας κάτι τέτοιο, καθόλου δεν θέλω να λειτουργήσω αποτρεπτικά και αποθαρρυντικά. Θα έλεγα, πολύ απλά, ότι θέλω να τονίσω τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Κατά τα άλλα, όσοι ασχολούνται συστηματικά με το rappel παθαίνουν έμμονή, αφού αφενός γυρνούν όλη τη χώρα (ευκαιρία για ταξίδια) προς εξεύρεση του ιδανικού βράχου για τις καταβάσεις τους αφετέρου η συγκίνηση που νιώθουν όταν προσγειώνονται είναι μοναδική. Και η έκρηξη αδρεναλίνης κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ασυναγώνιστη. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθείτε είναι να σας γοητεύει το ύψος (εκτός κι αν αποφασίσετε να το ξεκινήσετε για να πάτε κόντρα στην υψοφοβία σας).
Η εκπαίδευσή σας, όπως είναι επόμενο, θα ξεκινήσει από βράχους χαμηλού ύψους, περίπου 10-12 μέτρα, όπου ο εκπαιδευτής, αφού πρώτα σας οδηγήσει στην κορυφή, θα σας εξηγήσει όλα τα σχετικά με τον εξοπλισμό, τη λειτουργία του, τα σημεία στα οποία πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας και φυσικά το πώς θα στήσετε το σώμα σας σε σχέση με το βράχο για να ξεκινήσετε την κατάβαση. Αν και στη θεωρία όλα ηχούν εξαιρετικά εύκολα, όταν βρεθείτε στο χείλος του γκρεμού (μη φοβάστε, θα είστε πολύ καλά δεμένοι) και θα προσπαθήσετε να φέρετε τα πόδια κάθετα στο βράχο για να τον περπατήσετε, θα νιώσετε την πρώτη δυσκολία. Εννοείται πως γρήγορα θα ξεπεράσετε τον ύφαλο και η κατάβαση στην πορεία θα σας φανεί ό,τι πιο διασκεδαστικό. Αυτά για αρχή. Γιατί, είπαμε, οι rappelers, αφού μάθουν όλα τα κόλπα και εξοικειωθούν, παθιάζονται με αυτό που κάνουν και διαρκώς αναζητούν να αυξήσουν το βαθμό δυσκολίας. Πάντως, όσο κι να σας εξάπτει το σπορ, προσέξτε να μην παρασυρθείτε και ξεκινήσετε κάποια φορά μόνοι σας. Το rappel κρύβει κινδύνους, ειδικά στις πιο advanced μορφές εξάσκησής του, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμμετέχουν πάντα, τουλάχιστον, δύο άτομα για περιπτώσεις όπου ο ένας θα χρειαστεί να βοηθήσει απεγκλωβίζοντας τον άλλο.

Εξοπλισμός
• Σχοινί, το οποίο όχι μόνο λειτουργεί ως μέσο προστασίας, αλλά ρυθμίζει και την ταχύτητα κατάβασης. Οι τεχνικές δεσίματος και «ρολαρίσματος» ποικίλλουν και θα τις διδαχθείτε από έναν έμπειρο δάσκαλο.
• Ορειβατική Ζώνη (Μποντριέ), ειδική ζώνη ορειβατικού τύπου με ειδικά σημεία στήριξης των καραμπίνερ.
• Καραμπίνερ, ειδικοί ορειβατικοί κρίκοι (απλοί και ασφαλείς) για το δέσιμο με το μποντριέ και τον καταβατήρα.
• Οκτάρι (ή καταβατήρας), ορειβατικός κρίκος σχήματος 8 μέσα από το οποίο περνάει το σχοινί που κρατάει το σώμα κατά την καταρρίχηση.
• Κράνος, εφόδιο πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλειά σας σε όλες τις ορειβατικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα σ’ αυτές όπου υπάρχουν αυξημένος κίνδυνος λιθοπτώσεων και τραυματισμών στο κεφάλι.
• Γάντια, για να προστατεύουν τα χέρια από την τριβή με το σκοινί και τα χτυπήματα στα βράχια.
• Μποτάκια, για ασφάλεια και καλό πάτημα στο βράχο.

Info

• Πολύ εντυπωσιακά σημεία για rappel υπάρχουν στα Μετέωρα, στην Πέλλα, στο Πήλιο, στα Τζουμέρκα, στα Γρεβενά, κ.ά.
• Το rappel χρησιμοποιείται πολύ σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως canyoning, σπηλαιολογία, ορειβασία, στο στρατό, στην αστυνομία, αλλά και την πυροσβεστική.
• Παραλλαγή του κλασικού rappel είναι το Αυστραλιανό, όπου κατεβαίνεις το βράχο ή τον τοίχο σε όρθια θέση (σαν να περπατάς), κοιτώντας το έδαφος και όχι με την πλάτη προς το έδαφος.

Σχολές

• TREKKING HELLAS
Φιλελλήνων 7, Αθήνα, 2103310323-6
Web: http://www.trekking.gr
E-mail: info@trekking.gr

• ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ
Σόλωνος 20, Καλλιθέα, 2109401616
Web: http://www.adrenaline.gr
E-mail: info@adrenaline.gr

• ΑΛΠΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, 440 19 Δίστρατο Κόνιτσας, 2655024822.
Χρυσ. Σμύρνης 1 153 32 Ιωάννινα, 2651023222, 2651022145.
Web: http://www.alpinezone.gr
E-mail: info@alpinezone.net

• ALPIN CLUB
Αδριανίου 42, Ψυχικό, 2106753514-5
Web: http://www.alpinclub.gr
E-mail: alpinclub@internet.gr

• ECO ACTION
Αγ. Αναργύρων 16, Ψυρρή, Αθήνα, 2103317866-7.
E-mail: ecoaction@internet.gr

• SCOUTWAY
Πτολεμαίων 1, Αθήνα, 2107299111,
Web: http://www.scoutway.gr
E-mail: info@scoutway.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.