- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ρολό κιμά με αβγά… μια ωραία έκπληξη για τα παιδιά!

 Την πρώτη φορά που η Μαιρούλα ανάκαλυψε πως στο ρολό που είχε φτιάξει η θεία Μέλπω είχε μέσα κρυμμένα αβγουλάκια, ζητωκραύγασε! – Ναι, ζήτω, τι ωραία έκπληξη! Το μικρό κοριτσάκι λατρεύει τα αβγουλάκια και αυτό το γνώριζε η αγαπημένη της θεία, έτσι λοιπόν εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι η Μαιρούλα γνώρισε από κοντά το ρολό κιμά με αβγά και το τίμησε δεόντος. Να, γιατί τελικά, η θεία Μέλπω είναι η αγαπημένη της θεία, γιατί πάντα αιφνιδιάζει ευχάριστα τα ανιψάκια της με τις έξυπνες μαγειρικές της και την περίφημη ευχάριστη διάθεση, που μόνο αυτή ξέρει τόσο καλά να μεταδίδει στα μικρούλικα.

Συστατικά

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

300 γρ. κιμά χοιρινό

2 αβγά

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

4-5 αβγά βραστά σφικτά

Άτομα: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά. Ρίξτε τα αβγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πατήστε τον κιμά, να πλατύνει και να σχηματίσει παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30Χ15 εκ. περίπου. Καθαρίστε κι αραδιάστε τα βρασμένα αβγά κατά μήκος στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Κλείστε τον κιμά τυλίγοντας μέσα τα αβγά και σχηματίζοντας ρολό. Για να χωρέσουν στην κατσαρόλα, χωρίστε τον κιμά στη μέση και φτιάξτε δύο ρολά. Πατήστε τα ρολά τριγύρω με τις παλάμες σας, να κλείσουν καλά κι αλευρώστε τα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με δύο τρόπους στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Βάλτε 4 κουταλιές βούτυρο σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί. Σοτάρετε μέσα σε αυτό τα ρολά, ώσπου να ροδίσουν ολοτρόγυρα. Ρίξτε 2 κούπες χυμό ντομάτας, 2 φύλλα δάφνης, 4-5 κόκκους μπαχάρι και 2 γαρίφαλα και σιγοβράστε τα ρολά, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρετέ τα με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Εναλλακτικά, βάλτε τα ρολά σε ταψάκι κι αραδιάστε τριγύρω 2 κιλά πατάτες κομμένες σε κομμάτια. Περιχύστε τες με με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόψτε 1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια και τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί επάνω στις πατάτες. Περιχύστε τα ρολά με λίγο λάδι και ψήστε το φαγητό στους 175 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά τα ρολά και να ψηθούν οι πατάτες. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει σχεδόν με το λίπος του.