Σακχαρώδης διαβήτης κύησης – Ποιες οι επιπτώσεις

Το ένα τρίτο έως τα δύο τρίτα των γυναικών που έχουν διαβήτη κύησης σε μια εγκυμοσύνη θα έχει και πάλι σε επόμενη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, ειδικά αν η γυναίκα έχει άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ., η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2). Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εμφανίζεται μέσα στα πρώτα πέντε έτη μετά την εγκυμοσύνη.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν 50 έως 75 τοις εκατό πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος έχουν λιγότερο από 25 τοις εκατό πιθανότητα. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες ενθαρρύνονται επίσης να χάσουν βάρος και να ασκούνται τακτικά.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά σε όλες τις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να υποβληθούν σε εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια μετά την εγκυμοσύνη τους. Γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης μετά την ηλικία των 45 ετών θα πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο. Ο έλεγχος γίνεται συνήθως με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας (π.χ., πριν από το πρωινό).

Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης μπορεί να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε είδος αντισύλληψης μετά από την εγκυμοσύνη. Η βέλτιστη επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις της γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό, τα σχέδια για μελλοντικές εγκυμοσύνες, καθώς και κατά πόσον ή όχι η γυναίκα θηλάζει.

Ανδρέας Στανίτσας

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας