Σε ισχύ η χρέωση της πλαστικής σακούλας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Αν και ισχύει κανονικά από χθες Πρωτοχρονιά, ουσιαστικά σήμερα που ανοίγουν οι φούρνοι, οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με το νέο τέλος για την πλαστική σακούλα, που ανέρχεται στα 4 λεπτά το τεμάχιο. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Στα 4 λεπτά το κόστος της σακούλας

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (π.χ. για το Α’ Τρίμηνο 2018 θα αποδοθεί έως 30/4/2018).
Όσοι χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά (0,04€) την κάθε σακούλα, ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και όσοι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Ποιες σακούλες χρεώνονται και ποιες όχι

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει τρία σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες:

– Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος.

– Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη.

– Εξαιρέσεις: Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων. Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Γιατί θεσπίστηκε αυτό το μέτρο

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως, ενώ βάσει των στοιχείων, το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019, όταν η χρέωση ανά σακούλα θα ανέβει στα 9 λεπτά. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.