Αρχική InfoTeens Sports Snowboard

Snowboard

Το σώμα γέρνει προς τα μπρος, τα χέρια ανοίγουν και κλείνουν για να δώσουν την κατεύθυνση, τα πόδια μένουν καρφωμένα πάνω στη σανίδα και, ο, τι ταχύτητα είναι αυτή! Μόνο που για να φτάσετε στο σημείο να απολαμβάνετε τη διαδρομή, πρώτα θα… φάτε πολύ χιόνι, που λένε και οι ειδικοί.

Από το 1965 που ο Sherman Poppen στο Muskegon του Michigan αποφάσισε να καρφώσει δύο σανίδες του σκι για να φτιάξει ένα βολικό μέσο με το οποίο τα παιδιά του θα κατηφόριζαν τις χιονισμένες πλαγιές του χωριού μέχρι τα σημερινά παγκόσμια πρωταθλήματα, την ειδική τεχνογνωσία και τον σούπερ εξοπλισμό που απαιτεί το snowboard, στην ουσία δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Εντούτοις έχουν γίνει πάρα πολλά που αφορούν στην εξέλιξη του αθλήματος, με κυριότερο την αναγνώρισή του ως ολυμπιακό αγώνισμα το 1998. Το snowboard στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Από τότε εξελίχθηκε τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες έγιναν το 1994, ενώ το 1996 δημιουργήθηκε η εθνική ομάδα.
Σήμερα μάλιστα με τις ακροβατικές του φιγούρες και τα θεαματικά άλματα, το snowboard έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί το αντίπαλο δέος του σκι προσφέροντας ικανοποίηση σε όσους το επιλέγουν ως χειμερινό σπορ. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που παθιάζονται μαζί του. Καθώς μάλιστα βάση του αθλήματος είναι η σανίδα, εύκολα καταλαβαίνετε ότι οι πιο ένθερμοι φαν του είναι όσοι ασχολούνται με το skateboard ως γνώστες των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει μία σανίδα σε μια κατηφορική πίστα (πόσω μάλλον όταν είναι από απάτητο χιόνι). Το snowboard όμως έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Είναι εξίσου εντυπωσιακό για τους φαν των μπαρ στα χιονοδρομικά, αφού οι καταβάσεις, τα άλματα και οι ελιγμοί των αθλητών προσφέρουν μοναδικό θέαμα.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι σε σωματεία αθλητές, που παίρνουν μέρος στα εθνικά μας πρωταθλήματα και κύπελλα είναι περίπου 200. Βέβαια, υπάρχουν και οι ερασιτέχνες λάτρεις του σπορ. Ηδη με 4-5 ώρες μάθημα μπορεί κάποιος να αρχίσει να κυλά σχετικά με ευκολία και με ασφάλεια για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω του. Μαθήματα παραδίδουν οι 65 χιονοδρομικοί σύλλογοι, μέλη της ομοσπονδίας, σε όλη την Ελλάδα και οι ιδιωτικές σχολές στα χιονοδρομικά κέντρα.

Τα αγωνίσματα
Τα αγωνίσματα στα οποία μπορεί κανείς να λάβει μέρος με το snowboard είναι τα ακόλουθα:
- Σλάλομ και Γιγαντιαίο Σλάλομ
Ο αθλητής κάνει δύο καταβάσεις και ο χρόνος των δύο προσπαθειών προστίθεται. Νικητής αναδεικνύεται εκείνος με το μικρότερο χρόνο. Οι πίστες σλάλομ απαιτούν μεγάλη ευελιξία από τον αθλητή καθώς και ακρίβεια όταν στρίβει.
- Παράλληλο Σλάλομ και Παράλληλο Γιγαντιαίο Σλάλομ
Σε αυτά διαγωνίζονται δύο αθλητές ταυτόχρονα σε παράλληλες πίστες.
- Super-G
Θεωρείται αγώνισμα ταχύτητας. Ο αθλητής έχει μόνο μία προσπάθεια σε μια κατάβαση με στροφές που μπορεί να περιλαμβάνει και άλμα.
- Halfpipe
Οι αθλητές πραγματοποιούν μια σειρά από ακροβατικές φιγούρες και άλματα. Βαθμολογούνται από 3-5 κριτές ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των ακροβατικών και τον τρόπο εκτέλεσής τους. Η πίστα θυμίζει σωλήνα κομμένο στη μέση. Το μήκος της κυμαίνεται από 75 έως 100 μέτρα, το φάρδος της από 10-18 μέτρα και το ύψος των πλευρικών τοιχωμάτων από 3-6 μέτρα.
Η ενδυμασία
Παρά το γεγονός ότι το άθλημα εκτελείται στο χιόνι, οι αθλητές ντύνονται με ελαφριά ρούχα, καθώς οι μεγάλες ταχύτητες και η έντονη δραστηριότητα αυξάνουν τη θερμοκρασία. Συνήθως φορούν βαμβακερά μπλουζάκια και fleece, αδιάβροχα τζάκετ και αδιάβροχα παντελόνια με πολλές τσέπες. Για περισσότερη προστασία σε περίπτωση πτώσης υπάρχουν ειδικά γάντια με ενισχυμένες βάτες στις παλάμες και τα δάχτυλα. Επίσης, υπάρχουν ρούχα με ενισχύσεις στα γόνατα, στους ώμους και στους αγκώνες. Επειδή στο snowboard πολλές στροφές γίνονται με τη μετατόπιση του σώματος προς τα πίσω, οι μπότες αποτελούν εξοπλισμό μεγάλης σημασίας. Γι’ αυτό το λόγο, κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο για να παρέχουν μεγάλη υποστήριξη στις γάμπες. Διακρίνονται μάλιστα σε δύο είδη: τις μαλακές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους και μοιάζουν με συνηθισμένες αθλητικές μπότες με κορδόνια, μόνο που είναι πιο χοντρές και έχουν ενισχυμένη σόλα και δεύτερον, στις σκληρές, που έχουν κέλυφος από σκληρό πλαστικό και μοιάζουν με τις μπότες του σκι.

Οι σανίδες του χιονιού
Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία είδη σανίδων:
Free ride (ή All-Terrain)
Χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους και είναι καλές
για όλων των ειδών τις καταβάσεις.
Free style
Χρησιμοποιούνται στις ακροβατικές φιγούρες
και τα άλματα. Οι συγκεκριμένες σανίδες έχουν μεγαλύτερη ευκαμψία και αντοχή.
Alpine
Προσφέρονται για μεγάλες ταχύτητες και
χρησιμοποιούνται μόνο στο αγωνιστικό snowboard.
Είναι λεπτότερες από τις άλλες και το πίσω μέρος
τους είναι επίπεδο και τετραγωνισμένο.

Δέστρες (Bindings)
Οι δέστρες στο snowboard (αντίθετα με αυτές του σκι), δεν έχουν μηχανισμό ασφαλείας που ελευθερώνει τις μπότες κατά την πτώση. Συνδέονται με τη σανίδα μέσω ενός μηχανισμού με περιστρεφόμενο δίσκο. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

Mαλακές
Συνήθως έχουν δύο ιμάντες και ένα κάθετο τμήμα από σκληρό πλαστικό στο πίσω μέρος για να στηρίζεται το πόδι. Πρέπει όμως να σκύβεις κάθε φορά που θέλεις να τις φορέσεις ή να τις βγάλεις.

Μαλακές Step-in
Δεν έχουν ιμάντες, αλλά υπάρχει ειδικός μηχανισμός που συγκρατεί τις μπότες. Είναι εύκολες στη χρήση.

Σκληρές
Θα ακούσετε να τις αποκαλούν και «πιάτα». Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με σκληρές μπότες. Κατασκευαστικά είναι πολύ απλές, χωρίς ιμάντες και κάθετο πίσω μέρος.

Info
Τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα για snowboard είναι τα εξής:
- Αράχοβα (από το 2002 υπάρχει ειδικό half pipe για τους snowboarders, το οποίο διαθέτει δικό του αναβατήρα),
- Καλάβρυτα (ειδικά πάρκα για snowboards),
- Βασιλίτσα (αποτελεί τον παράδεισο των snowboarders, προσελκύοντας λάτρεις του σπορ από όλη την Ελλάδα),
- Φαλακρό (διαθέτει σύγχρονο πάρκο snowbnoard),
- Καϊμάκτσαλαν (διαθέτει ειδικό πάρκο)


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.