Αρχική InfoTeens Sports Snowmobile

Snowmobile

Η οδήγηση των μηχανών του χιονιού, όπως αλλιώς αποκαλούνται τα snowmobiles, τείνει να γίνει από τα πιο δημοφιλή σπορ στις χιονοδρομικές πίστες τόσο για τους ήπιους drivers όσο και για εκείνους που κυνηγούν την πιο extreme μορφή της. Πάντως, όπως κι αν έχει, η αίσθηση είναι για όλους συγκλονιστική.

Φαίνεται πως με τα αθλήματα του χιονιού, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στις αρχές λοιπόν του προηγούμενου αιώνα στο σκληρό βορρά των Ηνωμένων Πολιτειών κάποιος κάτοικος μιας πολύπαθης από τα χιόνια περιοχής αποφάσισε να φτιάξει ένα όχημα που θα βοηθούσε τις μετακινήσεις για τα αναγκαία. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για τους κατοίκους του χωριού, αλλά μάλλον αστείο για μας σήμερα, αφού αποτελούσε μια -αν μη τι άλλο πρωτότυπη- σύνθεση ενός μικρού φορτηγού και ενός σκι. Τότε είχε καμπίνα που μπορούσε να εξυπηρετήσει από έξι ως δώδεκα άτομα, αλλά όπως ήταν επόμενο δέχτηκε πολλές βελτιώσεις. Ο Joseph-Armand Bombardier από τον Καναδά ήταν εκείνος που πρώτος ονειρεύτηκε την πιο μικρή εκδοχή του, αυτή που θα εξυπηρετούσε ένα μόνο άτομο και φυσικά θα ήταν πιο δυναμική και γρήγορη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί άλλοι είχαν παρόμοιες ιδέες και ο συναγωνισμός απογειώθηκε. Μοντέλα με τρομακτικές δυνατότητες διαδέχονταν το ένα το άλλο, ιδιώτες και εταιρείες μπήκαν στο παιχνίδι με αποτέλεσμα σήμερα να σκίζουν στην κυριολεξία τα βουνά υπερσύγχρονα μηχανάκια που στην απλή μορφή τους φτάνουν ταχύτητες μέχρι 190 χλμ. την ώρα και στην αγωνιστική μέχρι και 288 χλμ. την ώρα. Κι ενώ στην Σκανδιναβία, την Αρκτική και τη Βόρεια Αμερική τα snowmobiles χρησιμοποιούνται ως ένα συνηθισμένο μέσο μεταφοράς, κάποιες ειδικές κατηγορίες γίνονται το μέσο για να εξασκήσουν οι παθιασμένοι snowmobilers ένα από τα πιο ακραία σπορ. Οι φιγούρες τους πραγματικά κόβουν την ανάσα και χρειάζονται πολύ καλή εξάσκηση, τεχνική και αυτοσυγκέντρωση, για να προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς. Γιατί τα ατυχήματα –και μάλιστα τα σοβαρά- δεν είναι καθόλου σπάνια εδώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση και βασικό μέτρο προστασίας είναι να φοράτε πάντα κράνος και αν βρίσκεστε σε βουνό ένα μπουφάν τύπου enduro, γάντια, μποτάκια και γενικά ένδυση μοτοσικλέτας. Η ενδυμασία σας φροντίστε να είναι λιτή και ζεστή. Ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να βρείτε ρούχα που είναι αδιάβροχα και αντιανεμικά, ενώ θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε πάντα μια επιπλέον αλλαξιά μαζί σας. Επιπλέον, για την δική σας ασφάλεια πρέπει να τηρείτε πάντα τις συμβουλές των εκπαιδευτών σας σε ό,τι αφορά την κάθετη ανάβαση υψώματος, τις στροφές, τα φρένα κ.λπ.
Σήμερα στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα υπάρχουν ειδικές πίστες για τους snowmobilers, αρχάριους και προχωρημένους, όπου μάλιστα παραδίδονται και τα αντίστοιχα μαθήματα. Αντιθέτως, οι extremers αναζητούν τις πιο άβατες περιοχές για να επιδοθούν σε στροφές μεγάλης δυσκολίας ή απάτητες πλαγιές για καταβάσεις μετά… φιγούρων και ιλιγγιώδους ταχύτητας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.