SOS για το παιχνίδι του πνιγμού στο Internet

Διαβάζουμε στον TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ από τον Τerri Judd για μια νέα… μόδα, που τείνει να πνίξει τα παιδιά. Και εδώ κυριολεκτούμε, αφού το νέο τους παιχνίδι, που αυτή τη στιγμή κάνει το γύρο της υφηλίου μέσω βίντεο του YouTube, αφορά ένα παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά ασκούν το ένα στο άλλο πίεση στην καρωτίδα για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να επέλθει ένα είδος μέθης.
Το βίντεο στο ΥouΤube δείχνει παιδιά να πνίγουν το ένα το άλλο μέχρι λιποθυμίας, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι το εν λόγω «παιχνίδι» προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και θάνατο. Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία και μερικοί λένε πως εμφανίζεται έντονα και στη Βρετανία.
Η «μόδα» διαδίδεται μέσω του Ίντερνετ, σε μεγάλο βαθμό, με τους γονείς συνήθως να το αγνοούν. Ο καθηγητής Στιβ Φιλντ, πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Συλλόγου Παθολόγων Ιατρών προειδοποιεί λέγοντας «Είναι ανησυχητικό, πολύ επικίνδυνο, η πρακτική αυτή πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία». Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου: «Γονείς, εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια που προειδοποιούν ότι κάποιο παιδί ή νέος παίζει το παιγνίδι του πνιγμού». Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το παιγνίδι του πνιγμού μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, τραυματισμούς στο κεφάλι, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλική βλάβη, ενώ οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν και να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση εάν τα παιδιά παραπονεθούν για ανεξήγητους πονοκεφάλους ή αν δουν μελανιές γύρω από τον λαιμό, κοκκινισμένα μάτια ή πόνους στα αφτιά.

Αυτό που φαίνεται στο ΥouΤube είναι έφηβοι, οι οποίοι χάνουν τις αισθήσεις τους και τα μάτια τους γυρίζουν στις κόγχες τους, ενώ πέφτοντας στο πάτωμα οι φίλοι τους δίπλα διασκεδάζουν με το θέαμα. Το πιο επικίνδυνο βέβαια είναι όταν κάποια παιδιά προσπαθούν μόνα τους να πετύχουν την κατάσταση μέθης, με τη χρήση ενός επιδέσμου.
Σύμφωνα με την «τεχνική», ασκώντας πίεση στην αρτηρία μειώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν η πίεση σταματά, η ξαφνική αύξηση του οξυγόνου προκαλεί τη «μέθη». Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μέθοδο αυτή προτιμούν οι έφηβοι που είναι καλοί μαθητές και δεν θέλουν να μπλέξουν με ναρκωτικά ή με αλκοόλ.