Αρχική InfoTeens Sports Street luge

Street luge

Ταχύτητα πάνω από 70 χλμ. την ώρα, ίλιγγος, έξαψη, μαεστρία στις απότομες στροφές, συντονισμός, αυτοσυγκέντρωση. Κι όλα αυτά ενώ είσαι στην κυριολεξία ξάπλα σε μια σανίδα που μοιάζει αρκετά με αυτήν του skateboard. Αλήθεια, τι είναι πάλι αυτό;

Αν κολλάτε στην τηλεόραση κάθε φορά που έχει αγώνες της Φόρμουλα 1, αν έχετε ζηλέψει φρικτά τις ταχύτητες που αναπτύσσουν στους αγώνες αυτοκινήτου και έχετε ευχηθεί βαθιά μέσα σας –ώστε να μη σας ακούσει κανένας- να σας δινόταν κάποια στιγμή η ευκαιρία να νιώσετε αυτόν τον ίλιγγο που κάνει το αίμα να κοχλάζει καθώς τα πόδια σανιδώνουν το γκάζι, ίσως σας ενδιαφέρει αυτό που ακολουθεί. Το όνομά του street luge και τα τελευταία χρόνια έκανε θεαματική είσοδο στην ομάδα των extreme sports. Έχει πολλούς φίλους, πλέον έχουν συσταθεί –στο εξωτερικό- και αγώνες πρωταθλήματος, ανήκει στα λεγόμενα σπορ της βαρύτητας, έχει ως κύριο συστατικό τη μεγάλη ταχύτητα, αλλά κοστίζει πολύ πιο φτηνά από τη συμμετοχή σε αγώνες ράλι, αφού εδώ δεν χρειάζονται ακριβά αυτοκίνητα ούτε καν σπονσοράρισμα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Οι «αρετές» που θα σας κρατήσουν στο παιχνίδι είναι γερά νεύρα, αντοχές, καλός συντονισμός. Ο ενθουσιασμός σας είναι δεδομένος.

Πώς προέκυψε
Το σπορ γεννήθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, όταν κάποιοι φανατικοί, αλλά βαριεστημένοι πλέον με τα ίδια και τα ίδια skaters για να δώσουν νέα πνοή στο άθλημα αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους ενώ θα βρίσκονταν ξαπλωμένοι στη σανίδα. Και ο του θαύματος! Άρχισαν να ρολάρουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα –να σας πούμε ότι οι έμπειροι lugers μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που φτάνει τα 115 χλμ. την ώρα-, ενώ ανακάλυψαν ότι το σώμα τους γίνεται ένα πρώτης τάξεως πηδάλιο. Σύντομα λοιπόν η τεχνογνωσία του γνώριμου skateboard διευρύνθηκε και η σανίδα έγινε μακρύτερη (3 μ. και 10 εκ. σε μάκρος) και φαρδύτερη, ενώ οι ρόδες πιο χοντρές για να βοηθήσουν στην καλύτερη απόκτηση ελέγχου και φυσικά στην ταχύτητα. Ο πιλότος χρησιμοποιεί το σώμα του για να στρίψει, τοποθετεί το κεφάλι με τρόπο που να του επιτρέπει να ελέγχει όλη την κατάσταση και φυσικά το δρόμο και τα φρένα που υπάρχουν στα πόδια για να σταματήσει ή να κόψει ταχύτητα. Οι πρώτοι επαγγελματικοί αγώνες στην Αμερική έγιναν γύρω στο 1975, ενώ στην Ευρώπη το άθλημα είναι γνωστό τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου.

Εξάσκηση και εξοπλισμός
Οι ειδικοί του street luge πιστεύουν ότι αν αφιερώσει κανείς αρκετές ώρες εξάσκησης, μέσα σε μια μέρα μπορεί να μάθει τις βασικές θέσεις πάνω στη σανίδα, να εξοικειωθεί με τη στάση του σώματος και να κατέβει με επιτυχία μια μικρή κατηφόρα όπου θα μπορέσει να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 30 χλμ. την ώρα. Αυτά για την αρχή, γιατί ο αθλητής των extreme πάντα αποζητά το περισσότερο. Σταδιακά ο luger θα μάθει να στρίβει και να αλλάζει πορεία στο πατίνι του τη στιγμή που ο ίδιος θέλει, αλλά αυτά είναι δεξιότητες που αποκτιούνται με τη συνεχή εξάσκηση. Βέβαια, αν και οι απότομες κατηφόρες είναι η χαρά του luge skater, ειδικά στην αρχή πρέπει να επιλέγεται με πολύ προσοχή ο χώρος που θα γίνουν οι αγώνες ή και η εξάσκηση. Οι δρόμοι δεν πρέπει να έχουν παγίδες, να μη βρίσκονται σε γκρεμό, να μην έχουν λακκούβες ή σαμαράκια. Επίσης πρέπει να επιλέγονται δρόμοι με προστατευτικές μπάρες στην άκρη. Ο εξοπλισμός είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί απ’ αυτόν κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια του αθλητή. Η σανίδα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές βάρους, δεν πρέπει επομένως να ξεπερνά τα 20,45 kg, ενώ η διάμετρος των τροχών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 εκ. Οι αθλητές του street luge πρέπει να φοράνε ειδική δερμάτινη στολή, ανάλογη των μοτοσικλετιστών, που προστατεύει από σοβαρό τραυματισμό από τυχόν πτώσεις. Τα παπούτσια είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό το σπορ και έχουν ειδική σόλα, που το υλικό της δεν φθείρεται από την τριβή του παπουτσιού κατά το φρενάρισμα.
Στην Ελλάδα το άθλημα εξασκείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη Σύλλογοι αντίστοιχοι του εξωτερικού. Οι κατεξοχήν χώροι διεξαγωγής του street luge είναι οι κατηφορικοί δρόμοι στα βουνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν δρόμοι μέσα στην πόλη κατάλληλοι για το άθλημα. Προσοχή, επομένως, στις κατηφόρες. Αν δείτε ένα περίεργο σκάφος να έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μέρος σας, μπορεί να είναι ένας παραδομένος στην ταχύτητα luger.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.