Σχολικό κολατσιό: 7 ιδέες για σάντουιτς που δεν είχατε σκεφθεί ποτέ

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 απλές, υγιεινές και χορταστικές συνταγές για σάντουιτς να μην πεινάνε τα παιδιά σας όσο είναι στο σχολείο. Με απλά, οικονομικά και πάνω από όλα θρεπτικά υλικά το παιδί σας δεν θα έχει παράπονο και το κυριότερο δεν θα μένει ποτέ νηστικό στο σχολείο.

Aπό το κλασικό τετράγωνο του τοστ μέχρι τα στρογγυλά τύπου χάμπουργκερ ψωμάκια υπάρχει μεγάλη ποικιλία, από την οποία μπορείτε να διαλέξετε, σύμφωνα πάντα και με τις προτιμήσεις του παιδιού. Eκτός από τα συσκευασμένα, μπορείτε να προμηθεύεστε μικρά φρέσκα ψωμάκια, τα οποία υπάρχουν στους περισσότερους φούρνους. Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή του το πολύσπορο και το ψωμί με προζύμι. Tα ψωμιά αυτά έχουν το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Tέλος, να προτιμάτε το φιλέτο γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν που αρέσουν στα πιο πολλά παιδιά ενώ τα κίτρινα τυριά και το κασέρι είναι μία επίσης καλή επιλογή, καθώς έχουν ήπια γεύση, μασιούνται εύκολα και είναι στεγνά.

Σάντουιτς με καρότο, γαλοπούλα και κεφαλοτύρι

Υλικά:

2 μέτρια καρότα, περασμένα από τη λεπτή πλευρά του τρίφτη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα όχι πικάντικη

λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού

4 φέτες ψωμί του τοστ χωριάτικό

2 χοντρές φέτες γαλοπούλα

60 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι, κομμένο σε «φλούδες», με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Στύβουμε καλά τα τριμμένα καρότα και βάζουμε το τρίμμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, λίγο λεμόνι, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα καρότου και στα τέσσερα ψωμάκια, από την κομμένη πλευρά τους. Σκεπάζουμε το καρότο με τις «φλούδες» από κεφαλοτύρι. Βάζουμε από 1 φέτα γαλοπούλας και σκεπάζουμε προσεκτικά. Τα τυλίγουμε σφιχτά σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο αποβραδίς, ώστε να είναι έτοιμα για την άλλη μέρα που θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Σάντουιτς με μήλο, τσένταρ και ζαμπόν

Υλικά :

8 φέτες ψωμί για τοστ
1,5 κ.σ. μουστάρδα
200 γρ. τσένταρ σε ψιλές φέτες
200 γρ. καλό χοιρινό ζαμπόν σε ψιλές φέτες
1 μέτριο μήλο με τη φλούδα σε ψιλές ροδέλες
2 κ.σ βούτυρο μαλακό

Εκτέλεση:

Aλείψτε τις μισές φέτες ψωμιού με τη μουστάρδαΒάλτε σε στρώσεις τσένταρ, ζαμπόν, μήλο και άλλη μια φέτα τσένταρ. Καλύψτε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Αλείψτε με βούτυρο και τις δύο εξωτερικές πλευρές του τοστ. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλτε τα τοστ (όσα χωράνε τη φορά) και ψήστε τα (περίπου 4′ λεπτά από κάθε πλευρά) Μεταφέρετε τα τοστ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να λιώσει το τυρί.

Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο

Υλικά:

2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης

1 κ.σ. φυστικοβούτυρο

½ μπανάνα ψιλοκομμένη

κανέλα

1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση

Αλείφουμε τις φέτες του ψωμίου με φυστικοβούτυρο. Κόβουμε τη μπανάνα. Ρίχνουμε το μέλι και τη κανέλα.  Συνθέτουμε το σάντουιτς και το ψήνουμε.

Σάντουιτς με σαλάτα κοτόπουλο

Υλικά :

25 γρ. μαγιονέζα

2 κ.γ από τον χυμό του λεμονιού

Αλάτι

πιπέρι

300 γρ. κοτόπουλο ψημένο, κατά προτίμηση στήθος, σε μικρά κομμάτια

1 κ.σ. σταφίδα ξανθή ψιλοκομμένη

1 σέλερι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

30 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο

4 φύλλα μαρουλιού

4 φέτες  μαύρο ψωμί

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τη μαγιονέζα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις σταφίδες, το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι και προσθέτουμε τα καρότα και το κόλιανδρο. Στις 4 φέτες ψωμιού βάζουμε από ένα φύλλο μαρουλιού και το μείγμα με το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το μείγμα με το καρότο, ένα ακόμα φύλλο μαρούλι και άλλη μια φέτα ψωμί.

Σάντουιτς Caprese

Υλικά:

2 μέτριες, σφιχτές ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

4 ψωμάκια ανοιγμένα στα δύο

3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα σε ροδέλες

Φρέσκα φύλλα βασιλικού

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Χυμό ενός λεμονιού

Eκτέλεση:

Βάλτε το βασιλικό σε βραστό νερό για 45» δευτερόλεπτα με 1′ λεπτό. Βγάλτε τον  και βάλτε τον σε παγωμένο νερό.Ρίξτε το βασιλικό στο μπλέντερ με το λάδι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε λεμόνι και αλάτι. Αλατίστε τις ντομάτες και βάλτε από μία στρώση σε κάθε κομμάτι ψωμιού. Βάλτε φέτες μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού.

Σάντουιτς με τόνο

Υλικά:

4 φέτες ψωμί χωριάτικο για σάντουιτς

1 κονσέρβα τόνος σε νερό

1 κουταλιά της σούπας άνηθο

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

αλάτι

πιπέρι

2 φύλλα σαλάτας λόλα ή κατσαρή

Eκτέλεση :

Βάζουμε σε μπολ τον τόνο, την μαγιονέζα, τον άνιθο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.  Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φέτες και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες 2 όπου έχουμε τοποθετήσει σε κάθε μια από ένα φύλλο σαλάτας .

Σάντουιτς με αυγοσαλάτα

Υλικά :

3 αυγά βρασμένα σφιχτά

2 κουταλιές μαγιονέζα Light

1 μέτριο σέλερι κομμένο σε μικρά κυβάκια

1 κ.γ. μουστάρδα

2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

αλάτι

πιπέρι

4 φέτες ψωμί για σάντουιτς

1 ντομάτα σε φέτες

 Εκτέλεση :

Χτυπήστε τα αυγά με τη μαγιονέζα, το σέλερι, τη μουστάρδα. Αλατοπιπέρωστε. Φρυγανίστε ελαφρά τις φέτες του σάντουιτς και αλείψτε με μουστάρδα το εσωτερικό τους. Βάλτε σε κάθε μια από ένα φύλλο μαρούλι και 3 φέτες ντομάτα και μοιράστε την αυγοσαλάτα. Σκεπάστε με το άλλο κομμάτι ψωμί και σερβίρετε.