Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Εξέταση αίματος θα εντοπίζει το σύνδρομο Down στο έμβρυο

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει το σύνδρομο Down στο έμβρυο

Sequenom picΜια εξέταση αίματος για τις εγκύους που θα δείχνει αν το έμβρυο κινδυνεύει να εμφανίσει σύνδρομο Ντάουν, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία. Η εξέταση γίνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εντοπίζει μικροσκοπικά τμήματα του DNA από τον πλακούντα και το έμβρυο, απαλλάσσοντας τις εγκύους από την ταλαιπωρία της παρεμβατικής εξέτασης, η οποία μάλιστα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Το σύνδρομο Ντάουν προκαλείται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, το οποίο χάρη στη νέα εξέταση μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα της εγκύου. Έτσι, περαιτέρω εξετάσεις γίνονται μόνο στην περίπτωση που ο έλεγχος του αίματος καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. H εξέταση διεξάγεται ήδη σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία στη Βρετανία, ενώ αυτόν τον καιρό αρχίζει να δοκιμάζεται στο νοσοκομείο Great Ormond Street, με σκοπό να βρεθεί τρόπος για να ενταχθεί στις παροχές του βρετανικού συστήματος υγείας.

Κι αυτό γιατί η εξέταση θεωρείται ακριβής κατά 99%, ενώ το γεγονός ότι θα μειώσει αισθητά την ανάγκη διεξαγωγής επεμβατικών εξετάσεων την καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη. «Η νέα εξέταση αίματος θα μειώσει σημαντικά τις επεμβατικές εξετάσεις και τον κίνδυνο αποβολής που διατρέχουν οι γυναίκες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γι' αυτό και θα πρέπει η εξέταση να προσφέρεται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας», είπε στο BBC η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Lyn Chitty.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.