Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα bullying είναι επιρρεπή στην παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα bullying είναι επιρρεπή στην παιδική παχυσαρκία

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying είναι  φαινόμενο που πλέον συναντάται σε ευρεία κλίμακα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες γεγονός που προκαλεί μεγάλο άγχος τόσο στα ίδια τα παιδιά-θύματα όσο και στους γονείς, που αντιμετωπίζουν συχνά το φόβο και την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο.

Εκτός από τα σημαντικότατα ψυχολογικά προβλήματα με τα οποία επιβαρύνονται τα παιδιά θύματα του bullying σύμφωνα με τελευταίες έρευνες τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων από το Kings College του Λονδίνου το 28% των παιδιών που είχαν υποστεί bullying σε νεαρή ηλικία (στο δημοτικό και στις αρχές του Γυμνασίου), ενώ το 13% που είχε υποστεί bullying σε μακροχρόνια βάση (σχεδόν όλα τα σχολικά έτη)  είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα ως νεαροί ενήλικες, σε σχέση με εκείνα τα παιδιά που δεν είχαν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κοινωνικοοικονομικό στάτους, η διατροφική ανασφάλεια στο σπίτι, το χαμηλό IQ, ο υποσιτισμός του παιδιού και η φτωχή ψυχική υγεία. Όπως φάνηκε επίσης από την έρευνα, τα παιδιά που είχαν υποστεί χρόνιο bullying γίνονταν υπέρβαρα, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο για παχυσαρκία.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Andrea Danese "η έρευνά μας δείχνει ότι τα παιδιά θύματα bullying έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ως νεαροί ενήλικες και ότι γίνονται υπέρβαρα, ανεξάρτητα αό την γενετική τους προδιάθεση, μετά την εμπειρία της θυματοποίησης”. Η συνάδελφος του Jessie Baldwin προσέθεσε πως “δεν μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι το bullying κάνει τα άτομα υπέρβαρα, αποκλείοντας όμως τις εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως τη γενετική προδιάθεση, ενισχύεται η πιθανότητα ότι ισχύει αυτή η συσχέτιση”.

Τα παιδιά τρώνε για να ανακουφιστούν, κυρίως όταν δεν κατανοούν ή δεν µπορούν να εκφράσουν τα συναισθήµατα τους και δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν. Η κατανάλωση τροφής σχετίζεται άµεσα µε την αίσθηση ασφάλειας, ευχαρίστησης και ελέγχου. Γι αυτό η διατροφή ενός παιδιού είναι κάτι που αφορά όλους τους γονείς. Όχι µόνο στις περιπτώσεις που το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο αλλά και γενικότερα για τη καλύτερη πνευµατική, και ψυχολογική του ανάπτυξη και κυρίως την υγεία του. Απευθυνθείτε για συµβουλή στους ειδικούς, παιδιάτρους, ψυχολόγους, διαιτολόγους, ενδοκρινολόγους. Μην ολιγωρείτε στο πρόβληµα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.