Αρχική Περιβάλλον Test: Μήπως (κι εσύ) βλάπτεις σοβαρά το περιβάλλον;

Test: Μήπως (κι εσύ) βλάπτεις σοβαρά το περιβάλλον;

Ενημερώθηκες για τα απορρίμματα που μπορείς να ανακυκλώσεις. Διάβασες προσεχτικά κάθε οδηγία που θα σε βοηθούσε να μειώσεις την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Είσαι όμως, σίγουρη ότι ενσωμάτωσες με επιτυχία τις γνώσεις στις καθημερινές σου πράξεις; Το παρακάτω σύντομο τεστ, θα σε βοηθήσει να το ελέγξεις.

1. Βάζεις πλυντήριο στο πρόγραμμα μισού φορτίου
i. Μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν μαζευτεί αρκετά άπλυτα ρούχα για να γεμίσει ο κάδος
ii. Κάθε φορά που θες να μειώσεις στο μισό την κατανάλωση νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και απορρυπαντικού.
iii. Πάντα

2. Θεωρείς ότι οι επιφάνειες του μπάνιου είναι καθαρές όταν είναι απαλλαγμένες από
i. Μικροοργανισμούς και άλατα
ii. Παθογόνους μικροοργανισμούς, άλατα και χημικές ενώσεις
iii. Υγρασία και υπολείμματα σαπουνιού

3. Πριν ρίξεις το πλαστικό μπουκάλι του αναψυκτικού στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης
i. Το παραγεμίζεις με κομματάκια από τα χαρτιά που θες να ανακυκλώσεις, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος
ii. Το κλείνεις με το καπάκι του, ώστε να μην αδειάσει το αναψυκτικό που έχει απομείνει και λερώσει τα υπόλοιπα απορρίμματα
iii. Το αδειάζεις και αφού το τσαλακώσεις, βιδώνεις το καπάκι

4. Τι κάνεις σε περίπτωση που σπάσει ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας;
i. Τον πετάς στους μπλε κάδους ή στους κάδους για την ανακύκλωση γυαλιού
ii. Μαζεύεις τα θραύσματα με την ηλεκτρική σκούπα και τα πετάς στα σκουπίδια
iii. Συγκεντρώνεις όλα τα θραύσματα σε ένα δοχείο με ερμητικό καπάκι και τα μεταφέρεις στο κέντρο συλλογής λαμπτήρων

5. Τι ακριβώς είναι το «πράσινο ξέπλυμα» (γνωστό διεθνώς ως greenwashing);
i. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω οικολογικών προγραμμάτων
ii. Οι ψευδείς ισχυρισμοί ορισμένων εταιρειών ότι παράγουν προϊόντα, που δεν βλάπτουν το περιβάλλον
iii. Η πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν οι ακτιβιστές των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Απαντήσεις:
1. Αν έχεις «κυκλώσει» το (i) είσαι σε καλό δρόμο. Όταν δεν έχεις αρκετά άπλυτα ρούχα για να γεμίσεις τον κάδο, επιβάλλεται να επιλέξεις το πρόγραμμα μισού φορτίου. Ωστόσο, αν το καθιερώσεις, θα παραστρατήσεις. Το πρόγραμμα μισού φορτίου δεν σημαίνει πάντα ότι το πλυντήριο λειτουργεί με τις μισές καταναλώσεις σε νερό και ενέργεια. Σημαίνει ότι λειτουργεί με μειωμένες. Οπότε, αν βάλεις δύο πλύσεις σε πρόγραμμα μισού φορτίου, θα καταναλώσεις περισσότερο νερό και ενέργεια από ότι σε μία κανονική πλύση.
2. Στην περίπτωση που επέλεξες το (i), θα πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Όταν επομένως καθαρίζεις, ο στόχος σου δεν είναι η εξουδετέρωση όλων ανεξαιρέτως των μικροοργανισμών, αλλά των παθογόνων.
Επιπλέον, οι επιφάνειες πρέπει να είναι απαλλαγμένες από βρωμιές, αλλά και χημικές ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα σου ή να προκαλέσουν αλλεργίες.
3. Αντί να… πάρει το ποτάμι τη σωστή απάντηση, θα σε ενθαρρύνω να την βρεις μόνη σου υπενθυμίζοντάς σου ορισμένους από τους κανόνες που ισχύουν για τους μπλε κάδους. Πρώτον, οι συσκευασίες που προορίζονται γι αυτούς, δεν πρέπει να περιέχουν υπολείμματα τροφών ή ποτών. Μπορείς – αν θες- να τις ξεπλύνεις, αλλά να προσέξεις να μην σπαταλήσεις πολύ νερό και απορρυπαντικό. Δεν τις γεμίζεις με διαφορετικά υλικά συσκευασίας, γιατί δυσχεραίνεις τη διαλογή των υλικών στο κέντρο διαχείρισης των ανακυκλώσιμων αποβλήτων.
4. Επειδή περιέχει υδράργυρο, δεν μπορείς απλώς να τον πετάξεις στα σκουπίδια. Αερίζεις πολύ καλά το χώρο και κλείνεις το κλιματιστικό για να μην περάσει ο υδράργυρος στους αεραγωγούς και ρυπάνει τον αέρα. Συγκεντρώνεις τα γυάλινα κομμάτια σε ένα δοχείο που κλείνει ερμητικά. Μην χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα, γιατί συντελεί στη διασπορά του υδραργύρου. Για να μαζέψεις τα πολύ μικρά θραύσματα, χρησιμοποίησε σελοτέιπ ή βρεγμένο απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα πρέπει επίσης να κλείσεις στο ίδιο δοχείο μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια γυαλιού. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια και τα ρούχα σου. Μετέφερε το δοχείο στα σημεία συγκέντρωσης λαμπτήρων.
5. Ο όρος αυτός περιγράφει μία από τις παγίδες στην οποία μπορείς να πέσεις ως καταναλώτρια ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Περιγράφει το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες, προκειμένου να πουλήσουν, εκμεταλλεύονται τη στροφή των καταναλωτών προς φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα προϊόντα τους πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.