Αρχική Γωνιά του μαθητή Απλές συμβουλές για τους μαθητές: Τι να προσέξετε στα τεστ πολλαπλών επιλογών

Απλές συμβουλές για τους μαθητές: Τι να προσέξετε στα τεστ πολλαπλών επιλογών

Η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει. Γνωρίζουμε πόσο άβολη είναι, για να μην αναφερθούμε στο έντονο άγχος, τις πολλές ώρες διαβάσματος και την κούραση που επιφέρουν, σωματική και ψυχική. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στείλουμε μια ευχή για καλή επιτυχία και να δώσουμε μερικές απλές συμβουλές για τους μαθητές (όλων των βαθμίδων, με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) από εξειδικευμένη εκπαιδευτικό:

- Διαβάστε προσεκτικά αν υπάρχει μια μόνο σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση ή παραπάνω. Προσέξτε πολύ τις καταλήξεις και τα ουσιαστικά που χρησιμοποιούνται στην εκφώνηση της άσκησης (πχ Βρες τη σωστή απάντηση, Βρες τις σωστές απαντήσεις).

- Διευκρινίστε αν για κάθε λάθος απάντηση που δίνετε σας κόβεται βαθμός. Αν βαθμολογείστε αρνητικά, μην απαντάτε στην τύχη. Όσες ερωτήσεις δεν ξέρετε, αφήστε τις αναπάντητες. Αν δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση, επιλέξτε στην τύχη αν κάτι δεν ξέρετε.

- Μην βιάζεστε. Διαβάστε κάθε ερώτηση και κάθε απάντηση προσεκτικά, 2 φορές. Υπογραμμίζετε κατά την ανάγνωση κάθε λέξη, τη στιγμή που τη διαβάζετε, έτσι ώστε να μην ξεχάσετε κανένα στοιχείο της πρότασης, όσο μικρό και αν είναι. Πολλές φορές μια μικρή λέξη «μην», «δεν» αλλάζει όλο το νόημα της πρότασης.

- Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. 9 στις 10 φορές η πρώτη επιλογή που κάνουμε είναι και η σωστή. Ωστόσο, συνήθως αλλάζουμε την απάντησή μας στη συνέχεια. Μην αλλάζετε την απάντησή σας εκτός και αν είστε απόλυτα σίγουροι.

- Απαντήστε καταρχήν τις εύκολες ερωτήσεις, κερδίζοντας χρόνο και αυτοπεποίθηση. Βάλτε ένα ερωτηματικό στις ερωτήσεις που δεν είστε σίγουροι για την απάντηση και ένα αστεράκι σε όσες δεν ξέρετε καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις τελειώσετε, θα μπορέσετε να βρείτε κατευθείαν τις ερωτήσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε, αφιερώνοντας όσο χρόνο σας απομένει (πρώτα όσες δεν ξέρετε καθόλου και έχετε αφήσει κενές, μετά αυτές για τις οποίες δεν είστε σίγουροι και τέλος αυτές που ξέρετε με βεβαιότητα).

- Αν έχετε χρόνο στο τέλος, διαβάστε μια μια τις ερωτήσεις αργά και προσεκτικά . Μην αλλάζετε τις απαντήσεις σας, εκτός και αν διαβάσετε διαφορετικά την ερώτηση ή την απάντηση (πχ παρατηρήσετε μια λέξη που δεν είχατε διαβάσει και είναι σημαντική πχ δεν, μην , ποτέ, πάντα κτλ)

- Αν δεν είστε σίγουροι για την απάντηση, διαβάστε την ερώτηση έχοντας καλυμμένες τις επιλογές και προσπαθήστε να την απαντήσετε μόνοι σας. Στη συνέχεια ψάξτε να βρείτε ποια από τις επιλογές που δίνονται ταιριάζει με την απάντηση που δώσατε μόνοι σας.

- Σε πολλές απαντήσεις υπάρχει διπλή άρνηση, που στην πραγματικότητα σημαίνει κατάφαση (πχ Δεν ήθελε να μην πάει = Ήθελε να πάει).

- Από τις πιθανές απαντήσεις , η μια φαίνεται πολύ εύκολα ότι είναι λάθος. Διαγράψτε την και αναζητήστε την απάντηση σε όσες φαίνονται πιθανές. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα να πετύχετε την σωστή απάντηση ακόμα και στην τύχη (πχ αν επιλέξετε στην τύχη ανάμεσα σε 4 απαντήσεις, έχετε πιθανότητα 25 % να απαντήσετε σωστά. Αν επιλέξετε στην τύχη ανάμεσα σε 2 απαντήσεις, έχετε πιθανότητα 50%).

- Αν δύο απαντήσεις είναι αντίθετες μεταξύ τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια από τις δύο να είναι η σωστή.

- Αν δύο απαντήσεις που μοιάζουν πολύ φαίνονται σωστές , συγκρίνετέ τις προσεκτικά λέξη- λέξη και βρείτε το στοιχείο στο οποίο διαφέρουν και δεν ταιριάζει.

- Αν το «όλα τα παραπάνω» είναι πιθανή απάντηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και η σωστή. Αντιθέτως, το «κανένα από τα παραπάνω» είναι συνήθως λανθασμένη απάντηση, αλλά αυτός ο κανόνας είναι λιγότερο αξιόπιστος από τον κανόνα για την ορθότητα του «όλα τα παραπάνω».

- Αν υπάρχει η επιλογή «όλα τα παραπάνω» και ξέρετε ότι 2 από τις 3 απαντήσεις είναι σωστές (ενώ δεν είστε σίγουροι για την τρίτη απάντηση), επιλέξτε το. Είναι πολύ πιθανό να ισχύει και το τρίτο.

- Αρχικά, σημειώστε τις σωστές απαντήσεις με μολύβι και περάστε τις με μολύβι λίγο πριν παραδώσετε το τεστ ή αφού τις ελέγξετε όλες πάλι.

- Προσέξτε γραμματικά στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την σωστή απάντηση. Πχ η ερώτηση δείχνει ότι ψάχνουμε κάτι στον ενικό ή στον πληθυντικό αριθμό; Προσέξτε ,ωστόσο, καθώς μερικές φορές οι εκπαιδευτικοί που γράφουν το τεστ δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα ή η ελληνική γλώσσα δίνει την δυνατότητα για μια πιο ελαστική χρήση κάποιων λέξεων πχ Ποιος και η απάντηση να δίνεται στον πληθυντικό.

- Διαβάστε προσεκτικά την ερώτηση και τις απαντήσεις. Αν υπάρχουν λέξεις-κλειδιά της ερώτησης που επαναλαμβάνονται σε κάποια απάντηση, είναι πιθανό αυτή να είναι και η σωστή.

- Αν αποτύχουν όλα τα άλλα, επιλέξτε ανάμεσα στην δεύτερη ή την τρίτη απάντηση. Έχει βρεθεί στατιστικά ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να «κρύβουν» την σωστή απάντηση ανάμεσα σε λανθασμένες. Η απάντηση (α) είναι και η λιγότερο πιθανή τις περισσότερες φορές.

http://angelou-kea.blogspot.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.