Θαλασσινά κεφτεδάκια

Τα θαλασσινά το καλοκαίρι βρίσκονται στα φόρτε τους και είναι γεγονός ότι αποτελούν μια θρεπτική επιλογή για το διατροφολόγιο της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η κατανάλωση του ψαριού είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών διότι το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως και το κρέας.

Μια βόλτα στο ψαράδικο της γειτονιάς ήταν η αφορμή για να αγοράσουμε καλαμαράκια, σουπιές και χταπόδι και να φτιάξουμε τραγανά καλοκαιρινά κεφτεδάκια με θαλασσινά. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με την γεύση τους και τα έφαγαν πολύ πιο ευχάριστα σε σχέση με τα παρακάλια που τους κάνω για να φάνε το ψάρι αυτούσιο.

Yλικά:

200 γραμ καθαρισμένα καλαμαράκια
200 γραμ καθαρισμένες σουπιές
200 γραμ καθαρισμένο χταπόδι
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμ ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί
1 φλιτζ τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουτ σούπας ξύδι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένη γαλέτα

Εκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στημένο και διαλυμένο, ρίχνετε τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια και το βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ.

Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλεύρι και τον αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα.

Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τους κεφτέδες σας ή τηγανητούς ή ψητούς. Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε. Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί, προσθέτετε πατατούλες, αν θέλετε και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα αφού περιχύσετε το ταψί σας με λίγο λάδι και αλατίσετε και πιπερώσετε χωριστά τις πατάτες.

Διαβάστε επίσης:

Κολοκυθάκια γεμιστά με πατάτες

Φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα από ταχίνι

Ψάρι στο αλουµινόχαρτο με ντομάτες