Αρχική InfoMommy Υγεία To ηλεκτρονικό τσιγάρο λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό σύμφωνα με ελληνική μελέτη

To ηλεκτρονικό τσιγάρο λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Το κάπνισμα θεωρείται ο ΝΟ 1 παράγοντας εμφάνισης καρδιακών και πνευμονολογικών παθήσεων, ενώ οι ειδικοί πιθανολογούν την πρόκληση 1 δισ. θανάτων εξαιτίας του κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Σήμερα, νεότερες μελέτες του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και είναι γενικότερα λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη σε όλο τον κόσμο.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου» ανέφερε στο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο.

«Δεδομένου ότι το κάπνισμα ενέχει ακραίους κινδύνους, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές, και η αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία» δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός.

Σύμφωνα με εύρημα της ομάδας του, σε 20 νεαρούς καπνιστές – εθελοντές, πριν και μετά το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου, βρέθηκε να επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία με αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης. Συγκριτικά 22 χρήστες – εθελοντές χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μικρή μόνο αύξηση της πίεσης.

Πάντως, ο Δρ Φαρσαλινός αναγνωρίζει ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες. Η ελληνική μελέτη πάντως έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.