Αρχική Infokids Συνταγές Το σαρακοστιανό τραπέζι του infokids

Το σαρακοστιανό τραπέζι του infokids

newego_LARGE_t_821_105954503_type12364Το δικό μας σαρακοστιανό τραπέζι ακουλουθώντας το εθιμοτυπικό της ημέρας είναι απαλλαγμένο από κρέας και γαλακτομικά αλλά δεν υστερεί σε τίποτα σε γεύση και νοστιμιά.

cajun-shrimp-in-andouille-cream-sauce-over-mashed-sweet-potatoes-3Γαρίδες κοκκινιστές με πατάτες

Υλικά:

1 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλό πατάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το εντεράκι με την άμμο από τις γαρίδες, τις πλένουμε καλά και τις καθαρίζουμε. Βάζουμε τα κεφάλια τους σ' ένα κατσαρολάκι να βράσουν με ένα ποτήρι νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Μόλις αλλάξουν χρώμα, ρίχνουμε τις γαρίδες.Τις σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ζουμί, που βράσανε τα κεφάλια, περασμένο από ψιλή σίτα.
Αφήνουμε να ψηθούν καλά οι πατάτες και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζεστό νερό.

result_r
Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Υλικά:

2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2-3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.Τις αφήνουμε να ''σταθούν'' για 15-20 λεπτά. Τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήνουμε για 35 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και πετάμε τη φλούδα τους. Βάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε μπλέντερ και προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, ώσπου να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ και σερβίρουμε.

octopus-980x440Χταπόδι με πορτοκάλι
Υλικά:

1 κιλό χταπόδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι για το ζεμάτισμα του χταποδιού
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού
πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι από τα εντόσθια και το στόμα του και το πλένουμε πολύ καλά.Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό να βράσει, ρίχνουμε το ξύδι και βάζουμε το χταπόδι να βράσει για 10 λεπτά.Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα το βαλσαμικό ξύδι και μετά το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε βάλει και ανακατέψει το ξύσμα του. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για 35-45 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ πηχτή. Το συνοδεύουμε με ρύζι για πιλάφι ή με μπασμάτι ή αν θέλουμε και με ζυμαρικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.