Αρχική Infokids Συνταγές Χοιρινό κόντρα ψητό με σάλτσα από τους χυμούς του από το σεφ Γιάννη Λουκάκο

Χοιρινό κόντρα ψητό με σάλτσα από τους χυμούς του από το σεφ Γιάννη Λουκάκο

xoirinokontrapshto

Γιορτινό το γεύμα μας σήμερα, έτσι για να μπαίνουμε σε πιο χαρούμενη διάθεση...

Υλικά για 6 μερίδες
1 κιλό χοιρινό κόντρα, ολόκληρο με κόκαλο
10 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
8 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
60 γρ. ελαιόλαδο
1-2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
1-2 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
100 γρ. σέλερι, κομμένο σε κομμάτια μήκους 5 εκ.
20 γρ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
10 γρ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
30 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για τη σάλτσα

Προετοιμασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο.
Αλείφουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές με το μείγμα του ελαιόλαδου και το μαρινάρουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Σκουπίζουμε τη μαρινάδα από το χοιρινό, το αλατίζουμε καλά και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, πάνω τους ακουμπάμε το κρέας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι το χοιρινό να έχει εσωτερική θερμοκρασία 65οC, περίπου για 1 ώρα.
Αποσύρουμε το χοιρινό από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό.
Διατηρούμε χωριστά τα λαχανικά και τους ζωμούς που μπορεί να έχει αποβάλει το κρέας.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον πελτέ ντομάτας μέχρι να αρχίσει να μυρίζει, για 1-2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τα λαχανικά από το ψήσιμο του χοιρινού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά
Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρασί να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τους χυμούς που έχει αποβάλει το χοιρινό, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και σιγομαγειρεύουμε μέχρι ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου.
Περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα, προσθέτουμε τη μαργαρίνη, αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Διαβάστε την ανάλυση της διαιτολόγου Θάλειας Καρδάτου για το παραπάνω γεύμα εδώ 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.