΄Ετσι θα ανοίξουν τα σχολικά κυλικεία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με μάσκες, αποστάσεις και ατομικές συσκευασίες θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα κυλικεία των σχολείων της χώρας, στις προδιαγραφές που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού και προς αποφυγή της διασποράς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Κυλικείων Αττικής, Σοφία Αμπατζίδου, η οποία μίλησε στην κρατική τηλεόραση, έχουν τοποθετηθεί διαγραμμίσεις μπροστά από το χώρο του κυλικείου, προκειμένου να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου από το ένα παιδί στο άλλο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στο κυλικείο, φορώντας τη μάσκα τους, ενώ θα υπάρχει και ειδικό προσωπικό που θα τα καθοδηγεί και θα προσέχει τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων – Κεραμέως: “Με την ΚΥΑ προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς-αρνητές μάσκας”

Η κυρία Αμπατζίδου ανέφερε επιπλέον, ότι όλα τα  τρόφιμα θα είναι συσκευασμένα σε ατομικές συσκευασίες από το ίδιο το προσωπικό του κυλικείου.

Ερωτηθείσα, αν τα τρόφιμα θα είναι τυποποιημένα ή αν θα υπάρχουν και τυρόπιτες -για παράδειγμα- απάντησε, ότι «θα υπάρχουν και τυρόπιττες, απλά θα είναι και αυτές συσκευασμένες από το πρσωπικό των κυλικείων».

Τόνισε, δε, ότι το προσωπικό θα τηρεί τα μέτρα ασφαλείας με χρήση μάσκας, αλλά και γαντιών, τα οποία θα αλλάζονται κάθε ένα τέταρτο, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά για να χρησιμοποιούν οι μαθητές πριν πάρουν το φαγητό τους.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την λειτουργία των κυλικείων

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση:

1. Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, οι οποίες επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση: 
α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασίασε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους
όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

ζ) Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.