Άρρωστη όπως η γάτα σου;

Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 άνθρωποι νοσούν από ασθένειες όπως η σαλμωνέλλωση και άλλες νόσους που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα. Πρόκειται για τις ζωονόσους πίσω από τις οποίες κρύβεται ένας ιός, βακτηρίδιο, μύκητας, σπόρος παράσιτο κ.λπ.

Η Laura Kahn MD, με εξειδίκευση στις νόσους που προέρχονται από τα ζώα στον άνθρωπο, τονίζει πως πρέπει να ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής για τους τετράποδους φίλους μας αφενός για την υγεία των ίδιων αφετέρου για τη δική μας προστασία. Γι’αυτό, βασικό είναι να μην αμελούμε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και τους εμβολιασμούς τους όπως και τη δική μας καθαριότητα (των χεριών) κάθε φορά που τα πιάνουμε.

Μερικές από τις πιο συχνές ζωονόσους είναι η τοξοπλάσμωση, η ψιττάκωση, η σαλμονέλλωση και οι λειχήνες.

Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που βρίσκεται μερικές φορές στο ωμό κρέας, στο χώμα, στα άπλυτα λαχανικά και στα περιττώματα γατών. Αυτή η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από γάτα και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι έγκυες, καθώς η προσβολή απ’ αυτή τη νόσο μπορεί να αποβεί μοιραία.

Περίπου τα ίδια συμπτώματα τα οποία όμως χειροτερεύουν σε συμπτώματα πνευμονίας εμφανίζει κάποιος που έχει προσβληθεί από την ψιττάκωση, μια νόσο που μεταδίδουν κυρίως τα πτηνά. Προσβάλλει περισσότερα από 100 είδη πτηνών και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα φτερά ή τα περιττώματα των πουλιών. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παπαγαλάκι ή το καναρίνι σου και ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να λάβεις μέτρα προστασίας είναι η πτώση των φτερών και η έλλειψη όρεξης για τροφή.

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας όπως διάρροια, πυρετός και στομαχόπονος ειδικά όταν έχετε για κατοικίδιο μια χελώνα ή κάποιο είδος σαύρας θα πρέπει να σας ανησυχήσουν για τυχόν προσβολή από σαλμονέλλωση. Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που ζουν στα περιττώματα των ερπετών.

Μια άλλη συνηθισμένη ζωονόσος είναι οι λειχήνες, μία μορφή μυκήτων που κατοικούν στο δέρμα του ανθρώπου και τη γούνα του ζώου. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα αυτής της νόσου είναι κάποιο δερματικό εξάνθημα ερυθρό και σε σχήμα δαχτυλιδιού. Μεταδίδεται κυρίως από σκύλους και γάτες.