Αρχική InfoMommy Νέα Έκθεση: “Διακοσμημένα αβγά από όλο τον κόσμο” στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης

Έκθεση: “Διακοσμημένα αβγά από όλο τον κόσμο” στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν, με την ευκαιρία του Πάσχα, την έκθεση «Διακοσμημένα αβγά από όλο τον Κόσμο» με υλικό της συλλογής Νίκου Παπαγεωργίου στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης.
To αβγό αρχέγονο πανανθρώπινο σύμβολο αναγέννησης της ζωής, η οποία φυλάσσεται και συντηρείται στο κέλυφός του και ξεπηδά μόλις αυτό θραύεται αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ανάστασης και του Πάσχα. Από το μυστηριώδες και γοητευτικό κοσμικό αβγό της μυθολογίας πολλών λαών, στο πέτρινο κτέρισμα των νεολιθικών τάφων της Χαλκιδικής ή το πήλινο των πρωτογόνων τάφων της Ρωσίας και της Σουηδίας, στο αβγό της στρουθοκαμήλου ή από πορσελάνη σε ναούς, μοναστήρια και τζαμιά ως το αβγό του Πάσχα των χριστιανών.
Η παρουσία αβγών σε προχριστιανικούς τάφους συνηγορεί στην άποψη πολλών ερευνητών ότι το αβγό συμβολίζει τον πρόσκαιρο θάνατο και την αναμενόμενη με τη θραύση του κελύφους ανάσταση της ζωής. Η χρησιμοποίησή του ως συμβόλου της Ανάστασης του Χριστού συνδέεται με την βαθιά ριζωμένη λαϊκή αντίληψη ότι περικλείει ζωή. Στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες θα χαρούν χιλιάδες αβγά διακοσμημένα με όλες τις τεχνικές και τα χρώματα, πλαισιωμένα από σχετικά ελληνικά έθιμα του Λαζάρου του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών έντυσε με τις φορεσιές του τις Λαζαρίνες της Κοζάνης και την νύφη των Μεγάρων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι. Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με την φροντίδα της κ. Αθηνάς Συναρέλλη θα τραγουδήσει τραγούδια του Λαζάρου. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Νίκος Παπαγεωργίου και η Λουίζα Καραπιδάκη. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η Αικατερίνη Καμηλάκη.

Πού: Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης , Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Εγκαίνια: Κυριακή, 17 Απριλίου 2011, ώρα 12.00
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2011


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.